Mor civili în Ucraina, iar analiştii avertizează că întârzierea ajutorului american ţine pe loc forţele Kievului

Atac rusesc cu drone în Harkiv, Ucraina
Atac rusesc cu drone în Harkiv, Ucraina (YouTube Screenshot)

Mai mulţi civili au murit duminică în Ucraina, în timp ce analiştii au avertizat că întârzierile în asistenţa militară americană vor face ca Kievul să lupte cu greu împotriva ofensivei ruseşti, transmite AP NEws.

Un bărbat a fost ucis duminică după ce o dronă rusă a lovit camionul pe care îl conducea în regiunea Sumi, a declarat biroul procurorului local. În altă parte, o femeie în vârstă de 67 de ani a fost ucisă după ce un bombardament a lovit un bloc de apartamente în regiunea Doneţk, a declarat guvernatorul Vadim Filaşkin.

De asemenea, oficialii din regiunea Harkiv au declarat, duminică, faptul că au recuperat cadavrele unei femei de 61 de ani şi a unui bărbat de 68 de ani ucişi de un atac rusesc în ziua precedentă. Zece drone ruseşti de tip Shahed au fost doborâte deasupra regiunii Harkiv în cursul nopţii, a declarat, duminică, Forţele Aeriene ucrainene.

Între timp, bombardamentele din regiunea Herson, ocupată de Rusia, au ucis duminică doi civili, a declarat liderul instalat la Moscova, Vladimir Saldo. Drone ucrainene au fost semnalate, de asemenea, în regiunile ruseşti Krasnodar şi Belgorod şi deasupra Mării Negre, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Vestea a venit în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, a avertizat că întârzierile în asistenţa militară occidentală vor împiedica tot mai mult capacitatea Ucrainei de a respinge atacurile ruseşti.

În condiţiile în care războiul din Ucraina a intrat în al treilea an, iar un pachet vital de ajutor american pentru Kiev este blocat în Congres, Rusia şi-a folosit avantajul în materie de putere de foc şi personal pentru a intensifica atacurile în estul Ucrainei. Aceasta a folosit din ce în ce mai mult bombe planante ghidate prin satelit - lansate din avioane de la o distanţă sigură - pentru a lovi forţele ucrainene asediate de o lipsă de trupe şi muniţie.

În raportul său, ISW a afirmat că forţele ruseşti au acordat prioritate câştigurilor tactice şi de măcinare, eforturile la nivel operaţional concentrându-se asupra oraşelor Liman, Ceasiv Iar şi Pokrovsk.

"Comandamentul militar rusesc evaluează probabil că forţele ucrainene vor fi incapabile să se apere împotriva operaţiunilor ofensive ruseşti actuale şi viitoare din cauza întârzierilor sau a încetării permanente a asistenţei militare americane", a declarat think tank-ul.

Şeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat, sâmbătă, că situaţia pe câmpul de luptă ucrainean din estul industrial s-a "înrăutăţit semnificativ în ultimele zile", deoarece încălzirea vremii a permis forţelor ruseşti să lanseze o nouă ofensivă de-a lungul mai multor porţiuni din linia frontului de peste 1.000 de kilometri.

Într-o actualizare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Sîrski a declarat că forţele ruse au "atacat în mod activ" poziţiile ucrainene din apropierea oraşelor Liman, Bahmut şi Pokrovsk şi au început să lanseze atacuri cu tancuri, deoarece vremea mai uscată şi mai caldă de primăvară a facilitat deplasarea vehiculelor grele pe terenul noroios până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe