Moscova a avertizat SUA încă din 2008 că extinderea NATO în Ucraina va fi întâmpinată cu o intervenţie militară

Ucraina - Rusia - Eurasia.
Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)

Un mesaj confidenţial din 2008 transmis de diplomaţia Rusiei pentru SUA, preciza că avansarea Alianţei Nord Atlantice spre Est, inclusiv în Ucraina, va fi întâmpinată de Rusia cu o intervenţie armată, a anunţat, marţi, agenţia de ştiri rusă Itar-Tass citând wikileaks.

”După o primă reacţie tacită faţă de intenţia Ucrainei de a semna Planul de acţiune în vederea aderării la NATO cu ocazia summitului de la Bucureşti, ministrul de Externe Lavrov şi alţi oficiali ruşi de rang înalt au reiterat opoziţia puternică, subliniind că Rusia va considera extinderea Alianţei spre est drept o potenţială ameninţare militară”, transmitea William Burns, ambasadorul SUA la Moscova în 2008.

Fostul preşedintele al Ucrainei, Viktor Ianukovici, era un prieten apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi intenţiona să integreze ţara în Uniunea Vamală, proiect menit să aducă fostele republici sovietice sub conducerea Moscovei.

”Extinderea NATO, în special prin integrarea Ucrainei, rămâne o problemă emoţională pentru Rusia, dar există şi argumente strategice în favoarea unei opoziţii puternice faţă de admiterea Ucrainei şi Georgiei. În Ucraina, aceste argumente conţin temerea că ţara riscă să fie divizată, o situaţie care ar conduce la violenţe şi chiar la război civil, iar Rusia ar fi nevoită să intervină”, preciza Burns în 2008.