Moscova denunţă “cenzura politică” aplicată de R. Moldova asupra televiziunii ruse

Prezentatoare la postul de televiziune NTV.
Prezentatoare la postul de televiziune NTV. (NTV / AFP / Getty Images)

Ministerul rus de Externe a condamnat decizia Republicii Moldova de a interzice difuzarea anumitor canale de televiziune ruse în ţară.

Într-o declaraţie făcută marţi, ministerul a susţinut că “devine tot mai dificil să se audă vocile care exprimă puncte de vedere diferite” de cele oferite în mass media occidentală, în contextul în care Moldova a urmat acum exemplul Ucrainei şi a restricţionat transmisiunile televizate ruse.

“Nu putem privi decizia Consiliului moldovean pentru Coordonarea Transmisiilor Radio şi de Televiziune de a bloca canalele de televiziune NTV, Canal 1 şi Rossia-RTR, în altfel fel decât ca o cenzură politică şi o gravă încălcare a dreptului la libertate”, conform declaraţiei.

Susţinând că mişcarea guvernului moldovean încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, “impunând limite asupra libertăţii de exprimare”, ministerul a declarat că scopul real al interdicţiei este acela de a reduce cererea publicului moldav pentru informaţii ruse.

Privind libertatea de exprimare din Rusia, aceasta este la cel mai coborât nivel de la caderea U.R.S.S. Săptămâna aceasta regimul de la Kremlin a emis semnale că ar dori dizolvarea Grupului Memorial, format din foşti dizidenţi din anii '80 ai U.R.S.S.

În luna iulie, Moldova a blocat canalul de stat rus Rossia-24. De asemenea, Ucraina a interzis câteva canale ruse de la începerea conflictului din zonă, susţinând că respectivele canale transmit informaţii eronate în mijlocul unor relaţii tot mai deteriorate.