Ucraina confirmă retragerea trupelor ruseşti de la graniţă


Soldaţi puternic înarmaţi şi fără însemne de identificare stau de pază pe o stradă din centrul oraşului ucrainean Simferopol, 1 martie 2014.
Soldaţi puternic înarmaţi şi fără însemne de identificare stau de pază pe o stradă din centrul oraşului ucrainean Simferopol, 1 martie 2014. (Sean Gallup/Getty Images)

Guvernul ucrainean a confirmat că mii de soldaţi ruşi se retrag din teritoriile ruse aflate la graniţa cu Ucraina. Kievul a avertizat, totuşi, că Moscova încă permite luptătorilor să intre în Ucraina şi să se alăture rebelilor pro-ruşi care controlează unele părţi ale regiunii Donbas, a raportat site-ul Lenta.ru.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat celor peste 17.000 de soldaţi ruşi să îşi încheie “exerciţiile militare de vară” din regiunea Rostov.

Nu este clar dacă vor mai rămâne soldaţi staţionaţi acolo.

Mişcarea lui Putin are loc cu câteva zile înaintea unei aşteptate întâlniri cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în oraşul italian Milano, cei doi urmând să găsească opţiunile pentru o pace concretă în Donbas.

De asemenea, Rusia reduce presiunea asupra Ucrainei şi pe un alt front: datoria pentru gazele naturale. Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat reporterilor în Moscova că Rusia este pregătită să permită un program de plată mai flexibil, care să ducă la reluarea livrărilor de gaze, pe care compania de stat OAO Gazprom le-a tăiat în iunie datorită facturilor neplătite.

Comisarul UE pentru Energie, Guenther Oettinger, s-ar putea să viziteze Kievul pentru discuţii legate de gazele naturale pe 20 octombrie, cu o zi înainte ca delegaţii ucraineni şi ai UE să se întâlnească cu reprezentanţii ruşi în Berlin. Delegaţiile urmăresc să ajungă la un acord în privinţa livrărilor ruseşti de gaze naturale către Ucraina şi ţările UE.