Moscova, deranjată de posibila modificare a 'limbii moldoveneşti' în română, în Constituţia moldovenească (presa)

(photos.com)
Epoch Times România
08.04.2013

Republica Moldova se conduce după o lege sovietică, adoptată sub monitorizarea acerbă a Moscovei şi a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, scrie luni Constantin Tănase în Timpul, referindu-se la un proiect de lege care ar modifica legislaţia în domeniul lingvistic şi care a fost criticat de MAE rus.

În mod normal, odată cu declararea independenţei Republicii Moldova, această lege urma să fie anulată. Era suficient un articol în Constituţie în care să se prevadă că limba de stat pe teritoriul ţării este limba română care funcţionează în toate sferele vieţii sociale, economice, politice, culturale ş.a.m.d. 'Aceasta este singura lege sovietică ce se mai păstrează în Republica Moldova, iar pentru minorităţile imperiale ea este o garanţie că ei, minoritarii, vor rămâne o enclavă lingvistică neintegrată în viaţa Republicii Moldova', potrivit ziarului.

Ministerul rus de Externe este deranjat de iniţiativa legislativă a Partidului Liberal privind politicile lingvistice, care prevede inclusiv modificarea articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova prin înlocuirea denumirii limbii de stat din 'moldovenească' în română, notează şi Adevărul.

Tinerii au aprins lumânări în memoria victimelor din 7 aprilie 2009, titrează acelaşi cotidian. Duminică, sute de liberali, în frunte cu Mihai Ghimpu, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, ministrul tineretului Octavian Ţâcu şi deputatul Corina Fusu au depus flori la locul unde se presupune că a fost omorât Valeriu Boboc. Îmbrăcaţi în tricouri albe pe care era scris '7 aprilie' şi 'Libertate', tinerii au venit să marcheze Ziua Libertăţii. În acelaşi timp, pentru ei evenimentele din 2009 rămân un mister.

Portalul politicom.moldova.org publică un interviu cu comisarul european pentru extindere Stefan Fule, în care acesta menţionează că dialogul UE cu Republica Moldova nu este afectat de demiterea guvernului de la Chişinău. 'Acţiunile noastre din ultimele patru săptămâni sunt o dovadă amplă în acest sens. De exemplu, am cooperat activ cu autorităţile din Republica Moldova pentru a evalua statutul implementării celei de-a doua faze a planului de acţiuni ce ţine de liberalizarea regimului de vize. În câteva săptămâni vom organiza la Chişinău dialogul cu privire la drepturile omului', a declarat Fule.

Referindu-se la semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE, comisarul european vorbeşte despre 'un progres foarte bun, care a fost înregistrat în timpul ultimei runde de negocieri plenare de la Bruxelles' şi menţionează că dacă textul final va fi consimţit în două-trei luni, atunci ar putea fi parafat la summitul Parteneriatului Estic din luna noiembrie. 'Aceasta va pecetlui înţelegerea noastră comună a obiectivelor şi esenţei Acordului de Asociere cu UE şi va reprezenta o realizare istorică pentru cetăţenii Moldovei, precum şi pentru cetăţenii europeni pe măsură ce [acordul] reprezintă un prim pas important spre asocierea politică şi integrarea economică dintre UE şi Moldova', a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor