Moscova închide bisericile în Săptămâna Mare. Vrea să introducă permise digitale

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Rusia a raportat, duminică, 2.186 de cazuri noi de virus Wuhan, cea mai mare creştere zilnică de la începutul focarului. Evoluţia survine după ce autorităţile au anunţat mai multe măsuri pentru reducerea răspândirii virusului, inclusiv restricţii cu privire la slujbele religioase de Paşte.

Moscova şi multe alte regiuni au experimentat carantina aproape două săptămâni pentru a stopa epidemia, însă numărul cazurilor a crescut, ajungând la 15.770 din 12 aprilie, în timp ce numărul deceselor a crescut la 130.

Cifrele sunt contestate de o mulţime de observatori şi analişti, care susţin că programul de testare nu este suficient de cuprinzător.

Biserica Ortodoxă Rusă a ordonat bisericilor din Moscova şi din regiunea înconjurătoare să îşi închidă uşile în timpul Săptămânii Mari.

De asemenea, autorităţile din Moscova au început o campanie împotriva celor care se aventurează afară fără motiv.

Capitala Rusiei, cu peste 12,5 milioane de oameni, a emis sâmbătă 1.358 de amenzi pentru încălcarea regulilor, a declarat centrul de criză.

Moscova se pregăteşte să introducă permise digitale săptămâna viitoare, pentru a controla circulaţia în jurul oraşului pentru a ajuta la aplicarea carantinei.

Potrivit estimărilor, Rusia nu va învinge coronavirusul la timp pentru a ridica restricţiile până pe 9 mai, atunci când, în mod normal, Capitala găzduieşte o paradă militară anuală pentru sărbătorirea victoriei în Al Doilea Război Mondial, a declarat, la televiziunea de stat, vicepremierul Tatiana Golikova.

„Dacă am fi disciplinaţi, capabili să ascultăm şi să urmăm recomandările astăzi, atunci vom ieşi cu succes din această situaţie şi vom strânge mâna celorlalţi până la vară”, a susţinut Golikova, într-un interviu publicat duminică.