Moscova îngrijorată de “scenariile” militare americane la graniţele ruse

Ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu.
Ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu. (Yana Lapikova / AFP / Getty Images)

Ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu a acuzat joi Statele Unite că elaborează în apropiere de graniţele ruse anumite “scenarii” militare care au darul de a genera mari îngrijorări.

Intr-un discurs susţinut miercuri, secretarul american al Apărării Chuck Hagel a declarat că forţele armate americane “trebuie să facă faţă unei Rusii revizioniste – cu armata sa modernă şi capabilă – aflată la uşa NATO”.

“Teza lui Chuck Hagel asupra necesităţii armatei americane de a face faţă unor forţe armate ruse, moderne, capabile şi aflate la uşa NATO, este de o mare îngrijorare”, a spus Shoigu, conform agenţiei de ştiri Interfax.

“Aceasta este o dovadă a faptului că Pentagonul elaborează scenarii pentru operaţiuni la graniţele ţării noastre."

Shoigu nu a spus ce crede că ar plănui armata americană.

Washingtonul a fost deschis cu privire la trimiterea de trupe suplimentare în Europa centrală şi estică, incluzând Polonia şi statele baltice, în cadrul unor manevre destinate să semnaleze angajamentul său faţă de aliaţii agitaţi ai NATO.

De la prăbuşirea comunismului, NATO s-a extins în est pentru a cuprinde trei foste republici sovietice şi câteva state ex-comuniste cândva dominate de Moscova – mişcare pe care Rusia o percepe a fi o ameninţare serioasă.

Shoigu a declarat că este necesar un “dialog imparţial” cu partenerii vestici ai Rusiei asupra tuturor aspectelor relaţionale, în locul unei “amplificării a tensiunii”.

Comentariile sale au marcat cea de-a doua intervenţie forţată a Moscovei în doar două zile cu privire la relaţiile sale cu Statele Unite.

Într-un interviu publicat miercuri, preşedintele rus a avertizat Washingtonul că o “ceartă între puterile nucleare majore” în privinţa crizei din Ucraina ar putea ameninţa stabilitatea globală şi a adăugat că Rusia nu se va lăsa “şantajată” de sancţiunile vestice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe