Speranţele economice ale lui Putin se pierd într-o baltă de petrol ieftin

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Acum, în contextul în care creşterea sa economică se apropie de zero, Rusia se clatină sub greutatea sancţiunilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană datorită anexării Peninsulei Crimeea.

Declinul înregistrat la preţul petrolului l-ar putea priva pe preşedintele rus de cel mai mare aliat al său.

Petrolul a fost esenţial pentru menţinerea puterii lui Putin, care l-a succedat pe Boris Elţîn în 2000, “aurul negru” alimentând o economie înfloritoare care a crescut cu o medie de 7% în perioada 2000–2008.

Acum, când creşterea economică se apropie de zero, Rusia suferă sub greutatea sancţiunilor vestice şi datorită unei ruble ce a atins un nivel coborât record. Putin, a cărui popularitate a fost de peste 80% în sondajele realizate după anexarea Crimeei în luna martie, ar putea dispune de mai puţini bani pentru a creşte pensiile şi salariile de stat, în timp ce companiile lovite de sancţiuni caută de asemenea ajutor de la stat pentru a-şi menţine cheltuielile.

“Ratingurile sale rămân ridicate dar, pentru o persoană care desfăşoară o politică atât de riscantă, Putin trebuie să înţeleagă limitele răbdării oamenilor, a elitei de afaceri şi politice”, a declarat Olga Krishtanovskaia, sociolog ce studiază la prestigioasa Academie Rusă pentru Ştiinţe din Moscova. “Putin se gândeşte din greu cum să nu îşi păteze imaginea şi cum să nu îşi piardă suportul.”

Indicatorul Brent Crude a scăzut cu peste 20% faţă de nivelul său ridicat din luna iunie, Rusia pierzând venituri din taxe în valoare miliarde de dolari. Bugetul său va intra în deficit anul viitor dacă petrolul se va afla la mai puţin de 104 USD pe baril, conform băncii de investiţii Sberbank CIB. La nivelul de 90 USD pe baril, aproape de nivelul curent, Rusia va avea un deficit de 1,2% în privinţa PIB-ului său.

Rusia a cheltuit aproximativ 6 miliarde USD în intervenţii valutare în această lună, încercând să-şi menţină moneda pe linia de plutire. Cea mai mare companie petrolieră rusă, OAO Rosneft, producătorul de gaz OAO Novatek şi cel mai mare creditor OAO Sberbank se numără printre companiile vizate de sancţiunile impuse Kremlinului de către SUA şi Uniunea Europeană.