Moscova îşi restabileşte 'tutela' asupra Transnistriei, după ce Republica Moldova şi-a ales preşedintele

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev. (YEKATERINA SHTUKINA/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
19.03.2012

Consiliul de Securitate al Rusiei a decis acordarea unui ajutor financiar de urgenţă pentru Transnistria, în valoare de 150 de milioane de dolari. Un decret corespunzător ar putea fi semnat luni de preşedintele Dmitri Medvedev. Informaţia a fost oferită cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta de către o sursă din cadrul Administraţiei prezidenţiale ruse şi confirmată de reprezentantul Transnistriei la Moscova, Mihail Bergman. Acest ajutor financiar este acordat regiunii separatiste în contextul în care Republica Moldova şi-a ales săptămâna trecută preşedintele.

Cea mai mare parte a ajutorului rusesc alocat va fi cheltuită conform indicaţiilor personale ale liderului transnistrean Evgheni Şevciuk. Această măsură a fost determinată de furtul unei mari sume de bani în timpul fostelor autorităţi ale republicii. Înainte, ajutorul financiar rusesc era trimis către parlamentul regiunii, ceea ce a dus la dispariţia a 30 de milioane de dolari trimişi Transnistriei în calitate de ajutor umanitar de către statul rus.

O comisie de anchetă a Federaţiei Ruse a acuzat de acest lucru familia fostului lider transnistrean Igor Smirnov, iniţiind o anchetă penală. Recent, la Tiraspol a fost arestată fosta directoare a Băncii Centrale Transnistrene, Oxana Ionova. Cu toate acestea, potrivit lui Bergman, procuratura transnistreană intenţionează să o elibereze săptămâna aceasta, iar comisia de anchetă a Federaţiei Ruse 'a mai frânat din ritmul anchetei'.

Noile autorităţi transnistrene o acuză pe Ionova de implicare în scoaterea din republică a rezervelor valutare şi de aur. După ce a câştigat alegerile, noul lider transnistrean Şevciuk a descoperit în visteria Transnistriei doar 47.000 de dolari. Gaura formată este completată acum de Rusia, care ia în întreţinere şi păturile sociale vulnerabile din regiune, dintre care 150.000 sunt cetăţeni ruşi, subliniază Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit cotidianului rus, pentru 'primirea' ajutorului la Moscova va sosi, în 26 martie, 'premierul' transnistrean Piotr Stepanov. După semnarea documentelor corespunzătoare, banii vor fi viraţi către Tiraspol: 70 de milioane sunt menite să restabilească rezerva valutară a republicii autoproclamate, iar restul sumei va fi cheltuită conform directivelor lui Şevciuk.

Nu doar completarea rezervelor valutare ale Transnistriei a constituit motivul readucerii regiunii sub 'tutela' Rusiei. Vineri Republica Moldova a reuşit să-şi aleagă preşedintele: acesta a devenit Nicolae Timofti, şeful Consiliului Superior al Magistraturii. Persoana lui Timofti este considerată una de compromis chiar şi în cadrul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse.

În orice caz, o asemenea opinie a fost exprimată de şeful Comisiei parlamentare pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI), Leonid Sluţki. Acesta şi-e exprimat speranţa într-o grabnică finalizare a crizei politice care durează în Republica Moldova de peste doi ani şi într-un progres în reglementarea conflictului transnistrean. La Tiraspol, însă, mulţi se îndoiesc de acest ultim aspect, deoarece noul preşedinte al Republicii Moldova s-a declarat adeptul reunirii Republicii Moldova cu România, menţionând totuşi că acest lucru nu se poate întâmpla azi-mâine.

În schimb, în prima zi a preşedinţiei sale, Timofti şi-a fixat printre obiectivele prioritare retragerea trupelor ruseşti din Transnistria. Surse de informaţie ale Nezavisimaia Gazeta declară că acest lucru a fost luat la cunoştinţă de Moscova şi tocmai din acest motiv s-a decis ca acordarea de ajutor financiar către Transnistria să fie continuată. După cum declară Bergman, 'nimeni din Transnistria nu vrea să ajungă în România împreună cu Republica Moldova, sperând la ajutorul Rusiei'. Cu toate acestea, mulţi din regiune nu ar protesta împotriva aderării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, însă nu în componenţa României.

În orice caz, Republica Moldova are deja un preşedinte. Primii care l-au felicitat au fost preşedinţii României şi Ucrainei, în timp ce Patriarhul Rusiei Kirill l-a binecuvântat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor