Moscova: Protest împotriva proiectului de demolare a unor clădiri din perioada sovietică

Conducerea Moscovei susţine că doreşte să înlocuiască numeroase clădiri vechi cu blocuri de apartamente moderne. Dar unii moscoviţi nu au încredere în guvern şi critică lipsa de respect a autorităţilor faţă de proprietatea privată.
Mii de persoane protestează în Moscova împotriva unui plan al conducerii oraşului de a distruge numeroase clădiri din perioada sovietică şi de a le înlocui cu clădiri moderne, 14 mai 2017.
Mii de persoane protestează în Moscova împotriva unui plan al conducerii oraşului de a distruge numeroase clădiri din perioada sovietică şi de a le înlocui cu clădiri moderne, 14 mai 2017. (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)

Mii de moscoviţi au ieşit duminică pe străzile din capitala Rusiei pentru a protesta împotriva unui amplu proiect de urbanism al conducerii oraşului ce vizează demolarea unui număr mare de clădiri vechi de câteva decenii, cu regim mic de înălţime, şi înlocuirea lor cu blocuri moderne.

Rezidenţii se tem că vor fi alungaţi din cartierele lor unde sunt zone verzi şi trimişi în zone nefamiliare lipsite de vedeaţă şi cu clădiri foarte înalte.

Manifestanţii au afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum “Jos mâinile de pe locuinţele noastre” sau “Casa mea este castelul meu”.

De asemenea, manifestanţii au scandat lozinci precum “Jos mâinile de pe Moscova” şi “Spunem NU demolărilor”, în timp ce i-au apostrofat pe delegaţii primarului, un susţinător apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, care a îndeplinit funcţia de şef de personal al acestuia.

Alexei Navalnîi, un critic al Kremlinului şi lider al opoziţiei care doreşte să candideze în alegerile prezidenţiale ruseşti de anul următor, a apărut, de asemenea, la demonstraţia de duminică împreună cu familia sa, dar a fost marginalizat de poliţie.

Susţinătorii declară că prin acest proiect, care are o valoare de 3,5 trilioane de ruble (56 miliarde de euro), vor fi înlocuite clădirile mici şi învechite din oraş cu zgârie nori şi clădiri moderne.

Organizatorii protestului au declarat că aproximativ 60.000 de persoane au manifestat duminică, în timp ce unii oficiali au declarat că a fost vorba doar de 5.000 de persoane.

Nu au existat rapoarte privind arestări sau incidente violente.

Preşedintele rus Vladimir Putin a urmărit să adopte un ton împăciuitor, susţinând că dezvoltarea nu trebuie să încalce drepturile omului. El a cerut conducerii din Moscova să modifice proiectul de lege.