MRU disecă cei trei ani de guvernare Ponta

Mihai Răzvan Ungureanu, MRU
Mihai Răzvan Ungureanu, MRU (Epoch Times România)

Prezent marţi seară în platoul B1 TV, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a prezentat ceea ce el consideră a fi bilanţul real al celor trei ani ai Guvernării Ponta, prezentând o serie de date concrete în acest sens, date menite să scoată la lumină adevărata performanţă a şefului PSD, Victor Ponta.

"În primul rând, preţurile au crescut mai mult decât veniturile populaţiei în trei ani de zile, ceea ce înseamnă că avem mai puţin în buzunar şi că noi dăm mai mulţi bani în clipa în care cumpărăm ceva, fie proiecte de larg consum, fie electrocasnice, fie cauciucuri pentru maşină, fie benzină. Doi. Veniturile şi cheltuielile gospodăriilor au crescut în trei ani de la 2.400 de lei la 2.600 de lei. În această creştere se amestecă şi preţurile utilităţilor, gaz, apă, curent electric, canal în unele cazuri, şi capacitatea de a plăti.

Trei. Din totalul cheltuielilor, populaţia aloca la finalul anului trecut o pondere mult mai mică pentru consum decât în 2012, altfel spus nu îşi mai permite să cumpere pentru că banii se duc pe plata utilităţilor şi pe taxe, impozite şi contribuţii. Deci, la nivelul familiei în raport cu veniturile şi cheltuielile se trăieşte mult mai prost decât în 2012", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

O altă chestiune abordată de MRU a fost cea a creşterii, ca surplus real, de pensii şi salarii. Prim-vicepreşedintele PNL a arătat că pensia medie a crescut în termenii puterii de cumpărare în aceşti trei ani cu mai puţin de două procente, iar salariul mediu, sub 5%, deci "este o enormă minciună ceea ce se aude la televizor din gura propagandei pesediste, că pensiile încep să devină îndestulătoare".

"Mergem mai departe - creşterea economică - care este indicator global, la el ne raportăm cu toţii. Haideţi să vedem. În trei ani de zile - pe evoluţia PIB, sub 3% din nivelul asumat în programul de guvernare. În momentul de faţă, PSD a reuşit să egaleze la nivelul mediu de creştere economică exact procentajul guvernul Boc din 2011, în speţă 2,3 procente, vorbim de medie. Iar acum, vorbim pe programul de guvernare actual, că ar trebui să fie un ritm de creştere aproximativ 3 procente anual, nu putem ajunge la acesta.

Creşterea economică previzionată pentru 2015 era de 2,5 procente iar, foarte de curând, Comisia Europeană spune că va fi mult mai mare deficitul bugetar tocmai pentru că nu există capacitatea de a acoperi toate cheltuielile la care s-a dedat Guvernul în 2014 şi îşi pune problema acoperirii deficitului în termeni pe care Guvernul îi vrea. Comisia spune că nu se poate şi că este pur si simplu o enormă minciună", şi-a continuat analiza MRU.

În ceea ce priveşte scăderea taxelor şi impozitelor, liderul liberal a arătat că Guvernul Ponta se poate "mândri" cu peste 40 de taxe şi impozite noi. Pe de altă parte, MRU recunoaşte că unele dintre măsurile aplicate de Executiv sunt corecte, amintind în acest sens scăderea CAS-ului sau reducerea TVA-ului.

"Unele măsuri sunt corecte, în speţă scăderea CAS-ului, lucru pe care, la rândul meu, am încercat sa îl fac. Reducerea TVA-ului, care n-a fost făcută în calendarul previzionat, este un lucru corect. Dar reducerea TVA de la 24% la 9%, la producătorii de produse agricole, nu a dus la scăderea preţurilor în niciun fel. Măsură era valabilă doar pentru producători, nu şi pentru lanţul de producţie, acolo s-au înregistrat preţurile", a explicat Mihai Răzvan Ungureanu.

Mai departe, evaziunea fiscală. Deşi toată lumea a văzut acum "efortul muscular" al ANAF, care se duce peste toţi să le ceară bani, MRU afirma că evaziunea fiscală este totuşi la un nivel mult sub media europeană a fenomenului.

"Dar noi în ce situaţie suntem? Colectarea - în 2011 însemna aproape 34 de procente de PIB. Colectarea din 2013, deci la doi ani după, e la 32,7 procente, deci a scăzut. Eficienţa guvernării se realizează de o medie a colectării. Media europeană a colectării este de 42,7 procente. Deci noi suntem în momentul de faţă undeva pe la 32, 33 de procente capacitate de colectare. Deci capacitatea de colectare nu s-a îmbunătăţit. Bine, asta este problema instituţiilor, a faptului că nu sunt reformate, a faptului că nu există un sistem informatic general în ceea ce priveşte fiscalitatea, fiscalizarea, în mare.

Evaziunea insemană în 2011, vorbim de guvernul Boc, 84,1 miliarde lei, adică 15,1 procente din PIB. În 2012 creşte la 16,6 procente, iar în 2013 ajunge la 102 miliarde lei, evaziunea creşte. Nu creşte ca într-un stat nedezvoltat şi nesigur, dar creşte. Capacitatea de colectare rămâne foarte coborâtă, sub media europeană. Aceasta îşi arată că în ciuda eforturilor noi pe care le face ANAF şi Ministerul de Finanţe în general, efortul acesta este insuficient pentru a acoperi ceea ce nu s-a făcut în partea a doua a lui 2012, în tot anul 2013 şi în tot anul 2014. De unde vine nenorocirea asta? Păi 2014 a fost an electoral, în 2014 cum să bagi ANAF-ul peste cei care îşi sunt finanţatori de campanie electorală", a precizat fostul premier.

"Din fericire, într-o democraţie, puterea are întotdeauna acest caracter temporar, pentru că dacă ar fi definitiv, cum şi-ar dori-o unii, am trece din nou în epoca Ceauşescu, ca şi cum nu am avut destul", a subliniat MRU.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne