MS supune dezbaterii publice proiectul de lege privind reforma în domeniul sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a publicat, joi, pe pagina de web www.ms.ro, pentru dezbatere publică, proiectul de Lege referitor la modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, conform proiectului, cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de servicii de bază, precum şi condiţiile în care sunt plătite acestea vor fi stabilite prin contractul - cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic se va stabili, ulterior, prin hotărâre a Guvernului.

"Coplata este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale. Noua măsură va duce la o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară, la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate şi la realizarea unui control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor, reducerea plăţilor informale, asigurându-se astfel creşterea calităţii asistenţei medicale. Coplata va optimiza circuitul pacientului în sistem şi va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitaliceşti", precizează sursa citată.

Potrivit expunerii de motive, introducerea tichetului moderator de sănătate pentru coplata unor servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate are drept scop creşterea resurselor financiare la nivelul sistemului care să conducă la cointeresarea furnizorilor din sistemul de sănătate pentru a asigura servicii eficiente si de calitate, precum si la alocarea mai judicioasa a fondurilor astfel rezultate, respectiv către acele segmente ale sistemului care sunt efectiv solicitate pentru acordarea serviciilor de îngrijire a sănătăţii.

Totodată, introducerea mecanismului de coplată prin tichetul moderator pentru sănătate reprezintă una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar, pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială în anul 2009.

"Luând în considerare faptul că venitul net anual realizat a sumei stabilite drept coplată poate fi determinat numai la finele anului, fără a se putea cunoaşte cu exactitate care este nivelul coplăţii în cursul anului respectiv, faptul că la actualele categorii de persoane scutite prin lege de coplată s-ar adăuga şi alte persoane care nu realizează venituri, dar plătesc contribuţia de asigurări de sănătate cât şi faptul ca aceasta ar putea determina discriminări în rândul pacienţilor, este necesară emiterea prezentului proiect de act normativ. Prin prezentul proiect de act normativ se stabileşte ca atât nivelul coplăţii pentru serviciile medicale cât şi suma percepută drept coplată în cursul unui an, să fie stabilită prin hotărâre a Guvernului", menţionează documentul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne