Mungiu, primul cineast român care va prezida juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje la Cannes

Cristian Mungiu şi Isabelle Hupert în Bucureşti, mai 2010
Cristian Mungiu şi Isabelle Hupert în Bucureşti, mai 2010 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

La cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (17-28 mai), Cristian Mungiu va prezida Juriul Cinéfondation şi al scurtmetrajelor, după ce - în 2013 - făcea parte din juriul principalei secţiuni competiţionale, pe atunci condus de Steven Spielberg, potrivit unui comunicat remis Cinemagia. Regizor, scenarist şi producător, Mungiu urmează în calitate de preşedinte al juriului cineaştilor Naomi Kawase, Abderrahmane Sissako, Abbas Kiarostami şi Jane Campion.

Reprezentant al Noului Val românesc, Cristian Mungiu are o istorie prestigioasă la Cannes. După ce a luat Palme d'Or pentru cel de-al doilea lungmetraj al său, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, Mungiu a primit premiul pentru scenariul filmului „După dealuri”, ce a adus şi actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur premiul de interpretare. Anul trecut, cu filmul său „Bacalaureat”, lua premiul pentru cel mai bun regizor. Primul său lungmetraj, „Occident”, a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs în 2002.

 width=„Cristian Mungiu face parte din această şcoală românească pe care Thierry Fremaux a pus-o în valoare din anii 2000”, declară Gilles Jacob, preşedintele Cinéfondation. „E de ajuns să vezi inteligenţa şi ramificaţiile interactive ale scenariului unui film precum Graduation ca să recunoşti că Mungiu este examinatorul visat când ai de absolvit `bacalaureatul` festivalului, adică secţiunile Cinéfondation şi de scurtmetraje”.

Cristian Mungiu a declarat despre învestitură: „a recunoaşte valoarea şi originalitatea în cinema nu a fost niciodată uşor. A recunoaşte valoarea celor mai tineri dintre cineaşti este şi mai greu. Dar Cinéfondation este recunoscută pentru că a reuşit să o facă cu mare eficienţă. Cinéfondation a dat mereu tinerilor cineaşti ajutorul şi recunoaşterea de care au nevoie la început de carieră astfel încât să se exprime cu curaj şi să-şi găsească vocea. Sper ca asta să continue mut timp de acum încolo cu aceeaşi eficacitate şi sunt mândru să fiu asociat acestui demers”.