Muntenegru sancţionează 149 de cetăţeni ruşi şi ucraineni pentru rolul lor la anexarea Crimeei

Muntenegru a interzis unui număr de 149 de cetăţeni ruşi şi ucraineni să pătrundă în ţară ca răspuns la recentele interdicţii aplicate de Moscova asupra cetăţenilor muntenegreni care călătoresc în Rusia.
Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus de Securitate.
Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus de Securitate. (Getty Images)

Persoanele adăugate pe lista neagră a Muntenegrului au fost selectate pentru rolul lor în anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi pentru încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, conform rapoartelor media locale publicate vineri, care au citat oficiali guvernamentali.

Lista “indezirabililor” îi include pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev, liderul Republicii Cecenia, Ramzan Kadirov, magnatul şi patronul postului de televiziune Ţargrad TV, Konstantin Malofeiev şi adjunctul secretarului general al partidul rus de guvernământ Rusia Unită, Serghei Zhelezniak.

În 2014, Muntenegru s-a alăturat sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei pentru agresiunea sa în Ucraina, un factor invocat de autorităţile ruse pentru interdicţia de intrare în Rusia, aplicată unui parlamentar din partidul de guvernământ al Muntenegrului, Miodrag Vukovic, în 28 mai.

După incident, mai mulţi oficiali muntenegreni au declarat că Rusia deţine o listă secretă cu aproximativ 50 de lideri muntenegreni pe care îi opreşte să pătrundă pe teritoriul său. Lista include nume precum premierul Dusko Markovic, preşedintele Adunării Naţionale, Ivan Brajovic şi liderul partidului de guvernământ, Milo Djukanovic.

Mişcarea Kremlinului are loc, de asemenea, cu câteva zile înainte ca Muntenegru să se alăture alianţei NATO, în mod oficial, pe 5 iunie.

Tensiunile dintre Rusia şi Muntenegru s-au intensificat începând cu luna februarie, când guvernul de la Podgorica a acuzat Moscova de susţinerea unei lovituri de stat împotriva conducerii muntenegrene.

Kremlinul a negat acuzaţiile, în schimb a învinuit politicienii muntenegreni că inventează o “ameninţare rusească” pentru a justifica aderarea Muntenegrului la NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe