Mureş: Friesland şi Albalact promit că vor cumpăra lapte de la producătorii autohtoni

Epoch Times România
01.07.2009

Ca urmare a crizei fără precedent din această lună, generate de nepreluarea de către procesatori a peste 30.000 litri de lapte din judeţul Mureş, Fabricile Friesland şi Albalact au promis că vor renunţa la achiziţionarea de lapte din import şi că vor cumpăra laptele de la fermierii locali.

Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Taurine (ACBT) din judeţul Mureş, a declarat marţi, că Albalact a început deja să preia laptele din zona Luduş, Valea Largă, Bichiş şi Ozd, acolo unde producătorii nu au mai avut cui să îl vândă de la jumătatea lunii mai a acestui an.

Cealaltă firmă, Friesland, nu a renunţat definitiv la centrele de preluare a laptelui însă a oferit un preţ mai mic.

"Deci, din cele două rele îl alegem pe cel mai mic(...) Nu numai că avem un preţ mizerabil, dar nici nu s-a colectat. Necazul nostru a fost că nu s-a cumpărat deloc. Şi atunci producătorul nu a putut să obţină nici subvenţia pe lapte şi pierde şi cota de lapte. Au fost o serie întreagă de necazuri pentru noi. S-ar părea că acum ne-am mai liniştit şi s-ar părea că vor porni lucrurile. Sunt multe fabrici aici în judeţ mai mici, dar bune, în jurul Reghinului, care s-au blocat, au cumpărat laptele de la noi, au vrut să ne ajute. Ei nu au fonduri să ţină miliarde pe stoc, în caşcaval şi alte produse", a arătat Iacob Boca.

Acesta a spus că urmează consultări şi cu alte firme mari pentru a nu rămâne lapte necumpărat, întrucât aceasta este cea mai mare problemă pentru producători.

"Au fost fabrici, pe zona Miercurea Niraj, Sovata, Reghin, au trimis notificări că nu mai pot prelua decât 82% din cantitatea contractată întrucât nu sunt vânzări. Am avut probleme pe zona Luduş unde a cumpărat înainte "Danone". "Danone" a spus că nu mai vrea să ia din Ardeal şi că vor prelua numai din Prejmer, unde o firmă are datorii fiindcă i-a creditat cu sume ca să dezvolte ferma. Şi de aici nu au mai luat şi ne-au lăsat când ne-a durut mai tare. Pentru că ăştia-s oamenii de afaceri (...) Sanlacta preferă laptele de afară. Sunt firme care au făcut afaceri aici, au făcut profit cât au vrut ei, iar acum li se pare că laptele din Ungaria şi din Polonia e mai ieftin, iar scuza invocată este că e murdar laptele din România. Sunt nişte aberaţii şi denigrează ţăranii, cu toate că ei nu au venit cu nimic în sprijinul lor nici măcar cu tancuri de răcire", a susţinut Boca.

Acesta a mai spus că procesatorii au profitat de criză şi au "omorât" producătorii români, oferind un preţ derizoriu sau lăsându-i cu laptele nepreluat.

"Lucrurile nu se termină pentru că odată ce în Europa va scădea producţia de lapte, inclusiv în Europa, va creşte şi preţul la lapte. Francezii vor un preţ real de 40-42 eurocenţi pe litru. Vreau să îi văd atunci pe procesatorii care merg să aducă lapte de peste graniţă, dar până atunci noi dispărem", a mai afirmat Iacob Boca.

Preşedintele ACBT Mureş a recunoscut că şi asociaţia are o parte din vină pentru că nu a ajutat producătorii, dar că acum încearcă să recupereze, prin înfiinţarea unor centre mari de colectare a laptelui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor