NASA, îngrijorată că Voyager 1 trimite un cod de neînţeles: "A încetat să comunice cu noi într-o manieră coerentă"

Voyager 1
Voyager 1 (NASA)

Cele două nave spaţiale Voyager ale NASA au petrecut aproape o jumătate de secol călătorind prin spaţiul cosmic.

Sondele, lansate la mai puţin de o lună distanţă una de alta în vara anului 1977, au supravieţuit multor situaţii, de la surse de alimentare din ce în ce mai puţine şi propulsoare dificitare până la defecţiuni software aproape fatale.

Voyager 1, care în prezent pluteşte pe lângă marginea în general definită a sistemului solar, la o distanţă de circa 24 miliarde de kilometri, arată mai rău în aceste zile.

Cel mai recent, oamenii de ştiinţă au început să se îngrijoreze după ce sonda singuratică a început să trimită mesaje fără sens către Pământ - ca şi cum senilitatea ar fi ajuns-o din urmă.

"Practic, a încetat să mai comunice cu noi într-o manieră coerentă. Este o problemă serioasă", a declarat managerul proiectului Voyager, Suzanne Dodd, pentru NPR.

Citiți și NASA restabileşte contactul cu nava spaţială Voyager 2, aflată la circa 20 de miliarde de kilometri de Pământ

Un cod nonsens

În loc să transmită cod binar pe miliarde de kilometri, Voyager 1 trimite coduri 1 şi 0 care doar alternează.

Eforturile de a reseta sonda îmbătrânită au eşuat până acum - dar acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere că tehnologia datează de la mijlocul anilor 1970.

"Butonul pe care îl apăsaţi pentru a deschide uşa maşinii voastre are mai multă putere de calcul decât au navele spaţiale Voyager. Este remarcabil că ele continuă să zboare şi că au zburat peste 46 de ani", a declarat Dodd pentru NPR.

Între timp, echipa de la sol încearcă "să intre în mintea dezvoltatorilor iniţiali şi să înţeleagă de ce au proiectat ceva în felul în care au făcut-o", potrivit lui Dodd, pentru a găsi modalităţi de a repara sonda.

Citiți și Marele salt al navei spaţiale Voyager 2 în spaţiul interstelar

În următoarele luni, oamenii de ştiinţă de la Jet Propulsion Lab al NASA vor încerca o varietate de abordări diferite pentru ca Voyager 1 să redevină o sondă ştiinţifică.

"Nu am mai primit date ştiinţifice de când a început această anomalie, iar acest lucru înseamnă că nu ştim cum arată mediul în care călătoreşte nava spaţială", a declarat pentru NPR astronomul Stella Ocker, de la Caltech.

De asemenea, rezervele de plutoniu ale sondei, care îi furnizează energie electrică, încep să se epuizeze, ceea ce i-a determinat pe operatorii acesteia să ia măsuri pentru a păstra rezervele de energie în scădere.

"Motto-ul meu pentru o lungă perioadă de timp a fost '50 de ani sau nimic', dar ne cam apropiem de acest lucru", a declarat pentru NPR astronomul Stamatios Krimigis, care a lucrat la misiunea Voyager 1 încă de la început.

Citiți și NASA confirmă că planeta Saturn îşi pierde inelele [video]

Ce este Voyager 1?

Voyager 1 a explorat sistemul nostru solar timp de peste 45 de ani. Sonda se află acum în spaţiul interstelar, regiunea din afara heliopauselor (bula de particule energetice şi câmpuri magnetice de la Soare)

Potrivit NASA, Voyager 1 a fost prima sondă spaţială care a traversat heliosfera, graniţa în care influenţele din afara sistemului nostru solar sunt mai puternice decât cele dinspre Soare.

Voyager 1 este primul obiect creat de om care s-a aventurat în spaţiul interstelar şi este cel care a descoperit un inel subţire în jurul lui Jupiter şi două noi luni joviane: Thebe şi Metis.

La Saturn, Voyager 1 a descoperit cinci noi sateliţi şi un nou inel numit G-ring.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură