NATO a demarat un important exerciţiu maritim în regiunea Baltică

Nave NATO de război participă la un exerciţiu militar în Marea Neagră în 16 martie 2015.
Nave NATO de război participă la un exerciţiu militar în Marea Neagră în 16 martie 2015. (Captură Foto)

NATO a început vineri în portul polonez Gdynia un important exerciţiu maritim în regiunea Baltică. Manevrele implică peste 5.000 de soldaţi şi zeci de nave şi avioane. Acest exerciţiu are loc în ciuda faptului că, în urmă cu o zi, alianţa militară vestică a anunţat că statele Baltice nu sunt expuse unei ameninţări imediate din partea Rusiei.

Exerciţiul maritim multinaţional, numit BALTOPS 2015, se va desfăşura în perioada 5-20 iunie cu participarea a 5.600 de soldaţi, a 49 de nave şi 61 de avioane (inclusiv inclusiv bombardiere strategice B-52) din 17 ţări – adică, 14 state NATO plus Finlanda, Georgia şi Suedia.

În general, aplicaţiile includ trei faze: exerciţii terestre, manevre maritime în Marea Baltică şi faza finală la Koln, în Germania. Manevrele implică, de asemenea, debarcarea a 700 de soldaţi pe poligonul situat în apropiere de staţiunea poloneză Ustka, susţine Agerpres.

“Acest exerciţiu reprezintă o oportunitate importantă pentru ca forţele noastre, ca aliaţi şi parteneri, să îşi îmbunătăţească abilitatea de a lucra împreună şi de a-şi întări capabilităţile necesare menţinerii securităţii regionale”, a declarat comandantul Forţei NATO de Atac şi Suport.

Exerciţiul va fi desfăşurat într-un mediu comun, a adăugat viceamiralul James Foggo.

Exerciţiul BALTOPS este organizat anual din 1971 iar în acest an organizarea sa are loc pe fundalul unor tensiuni crescute între Rusia şi Occident ca urmare a conflictului ucrainean şi în condiţiile unei prezenţe militare ruse tot mai mari în Marea Baltică.

NATO a declarat joi că Rusia livrează arme sofisticate rebelilor separatişti care se luptă cu trupele guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei, acuzaţii pe care atât Kievul cât şi aliaţii săi le-au făcut de-a lungul acestui conflict, în ciuda negărilor vehemente venite din partea Moscovei, susţine Yahoo News.

Amplificarea violenţelor din estul Ucrainei în 3 iunie a dus la moartea a cel puţin 26 de persoane, soldaţi şi civili, conform autorităţilor ucrainene şi pro-ruse.

Moscova neagă că a trimis trupe în Ucraina sau că ajută la înarmarea rebelilor în ciuda faptului că Occidentul susţine că dispune de dovezi clare care susţin contrariul. Recent, trupele ucrainene au capturat în regiunea separatistă Lugansk doi luptători ruşi care au recunoscut ulterior că, în momentul capturării lor activau în armata rusă şi se aflau în misiune specială pe teritoriul ucrainean.

În cadrul primei sale vizite oficiale în Norvegia, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut joi ambelor tabere ale conflictului ucrainean să îşi retragă armamentul greu de pe linia frontului şi să depună eforturi pentru implementarea prevederilor acordului de pace semnat în 12 februarie la Minsk.

Conform noilor date ale ONU, peste 6.400 de oameni au fost ucişi în acest conflict care a izbucnit în aprilie 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe