NATO, atacat de hackeri

Hackeri
Hackeri (Patrick Lux / Getty Images)
Flori Mladin
16.03.2014

NATO a informat că în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost ţinta unui atac informatic care a fost revendicat de hackeri ucraineni, relatează AFP.

"Declarăm că astăzi (sâmbătă), la ora (locală) 18.00 (18.00, ora României) am lansat un atac împotriva NATO", a anunţat CyberBerkut, în comunicatul publicat pe site-ul propriu.

"Nu vom admite pe teritoriul patriei noastre prezenţa NATO", a mai transmis CyberBerkut.

Cyber Berkut este o alternativă la echipele antirevoltă folosite de guvernul demis al preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în timpul protestelor din Ucraina.

Pe lângă site-ul principal al NATO, a fost atacat şi site-ul unui centru de securitate cibernetică NATO afiliat în Estonia.

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO a declarat sâmbătă noaptea că aceste atacuri nu au consecinţe operaţionale, conform mesajului postat pe contul său oficial de Twitter.

Site-urle au fost vizate de un "atac important prin negarea serviciului (DDoS)", a specificat purtătorul de cuvânt al NATO. Acest fel de atac informatic se manifestă prin înmulţirea solicitărilor unui site până la saturare.

Tehnicienii NATO au început imediat să lucreze pentru a face funcţionale site-urile vizate, a explicat Oana Lungescu. La ora 4.30 GMT (6.30, ora României), site-ul organizaţiei nu putea fi accesat.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat că aceste atacuri nu au "niciun impact operaţional".

Tensiunile dintre Moscova şi Occident au crescut constant de când Rusia a intervenit după ce a fost îndepărtat preşedintele Ianukovici. Site-urile din Ucraina şi Rusia au fost ţinte ale atacurilor cibernetice în ultimele săptămâni, dar acesta este primul atac major asupra unui site web din Vest, de la începutul crizei ucrainene.

Grupuri ale CyberBerkut au atacat mai multe site-uri ucrainene în ultimele săptămâni, afirmă experţii în securitatea calculatoarelor.

Nu se ştie exact dacă atacul asupra NATO a fost realizat de acelaşi grup. Hackerii au publicat declaraţia în limba rusă mai degrabă decât în ucraineană, ceea ce i-a făcut pe unii experţi să creadă ca grupul poate fi afiliat cu serviciile de spionaj ruseşti.

Hackerii ruşi sunt suspectaţi că au folosit atacuri DDoS pentru a paraliza site-uri şi servicii în Estonia în 2007 şi împotriva Georgiei în războiul din 2008 cu Rusia. Moscova a negat orchestrarea unor astfel de atacuri, spunând că au fost pur şi simplu efectuate de patrioţi independenţi.

S-au înregistrat 22 de cazuri de atacuri cibernetice din 2013, anul în care a început criza politică din Ucraina, potrivit unui raport prezentat în ziua de 8 martie de către grupul britanic în domeniul Apărării BAE Systems.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor