NATO cere Rusiei să se retragă din Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

”Rusia trebuie să retragă trupele de la frontierele Ucrainei, să oprească traficul de armament, trecerea combatanţilor şi a banilor în Ucraina, să înceteze susţinerea acordată separatiştilor din estul Ucrainei şi să iniţieze un dialog constructiv cu administraţia de la Kiev", a declarat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

Guvernul rus a negat că forţele sale au intrat în Ucraina, dar mass-media a relatat că este posibil să se amplifica tensiunile dintre Moscova şi Occident, ca urmare a sancţiunilor economice costisitoare ce vizează Rusia.

Ziarul The Guardian a anunţat, vineri, că reporterii săi au văzut, joi noapte, mai multe autovehicule blindate şi tancuri ruseşti care intrau pe teritoriul Ucrainei.

”În cursul nopţii, am asistat la o incursiune rusă, o trecere a frontierei ucrainene”, a declarat Rasmussen la Copenhaga.

Oficialii de la Kiev au confirmat incursiunea rusă pe teritoriul ucrainean aflat sub ocupaţia forţelor pro-Rusia.

”Acest lucru confirmă faptul că există un flux continuu de armament şi combatanţi în estul Ucrainei. Este o dovadă clară privind implicarea permanentă a Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei”, a adăugat secretarul general NATO.

În ciuda intervenţiilor militare ruse, armata ucraineană a luat avans asupra forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei, obţinând zilnic victorii. Iar forţele pro-Rusia au fost sever afectate datorită retragerii a trei lideri militari în ultimele şapte zile.

Igor Girkin este unul dintre liderii militari care s-a retras, cunoscut şi ca ”Trăgătorul”. Acesta a activat în Directoratul de Informaţii al Armatei ruse şi în războiul din fosta Iugoslavie. Răspunzând unui comentariu al preşedintelui rus, Girkin a apreciat că Vladimir Putin va avea aceeaşi soartă ca Slobodan Miloşevici, care a fost condamnat pentru crime de război, genocid şi crime împotriva umanităţii.