NATO lansează cel mai mare exerciţiu militar comun în Polonia. Kremlinul fumegă

Soldaţi din peste 20 de ţări participă la un exerciţiu militar masiv în Polonia, ce are loc în contextul unor tensiuni severe între NATO şi Moscova. Exerciţiul testează abilitatea alianţei militare vestice de a-şi apăra flancul estic, conform autorităţilor din Varşovia.
Imagine din timpul exerciţiului militar al NATO “Noble Jump” desfăşurat în 2015 în Polonia.
Imagine din timpul exerciţiului militar al NATO “Noble Jump” desfăşurat în 2015 în Polonia. (Captură Foto)

Ministrul polonez al Apărării Antoni Macierewicz şi ambasadorul american Paul W. Jones au deschis luni, în Varşovia, exerciţiul militar al NATO numit Anaconda-16.

Exerciţiul va include un atac pe timpul nopţii cu elicoptere; paraşutiştii americani vor construi un pod temporar şi vor răspunde unui atac surpriză dinspre est. Ţările non-NATO, Suedia şi Finlanda, sunt de asemenea implicate în acest exerciţiu militar.

Conform ministrului Apărării, Macierewicz, exerciţiul urmăreşte să verifice abilitatea alianţei militare vestice de a-şi apăra flancul estic.

Aproximativ 31.000 de soldaţi vor participa la exerciţiul de 10 zile, inclusiv 14.000 de soldaţi americani şi 12.000 de soldaţi polonezi, împreună cu 105 avioane de luptă şi 12 nave.

Scutul antirachetă aduce noi diviziuni

Exerciţiul se deschide cu o lună înaintea unui summit important al NATO în Polonia, când naţiunile membre vor discuta despre ameninţările percepute din partea Rusiei, alimentate de conflictul din vecina Ucraina. Alianţa militară este aşteptată să ia o decizie în privinţa amplificării numărului de soldaţi în estul Europei.

Rusia a criticat în repetate rânduri comasarea militară a NATO în apropierea graniţelor sale. În plus, Kremlinul a criticat scutul antirachetă american, considerându-l drept o încercare de a limita puterea nucleară a Moscovei. Luna trecută SUA a activat o porţiune a scutului, amplasată în România, şi a început construcţia unei alte părţi a scutului în Polonia.

Ca răspuns la expansiunea NATO, oficialii ruşi invocă deseori un acord semnat în 1997, pe baza căruia NATO a promis că nu va crea baze permanente în fostele state ale blocului estic. Oficialii americani, totuşi, susţin că soldaţii vor fi staţionaţi în regim de rotaţie şi nu permanent.

Protejarea birocraţiei NATO

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat luni că unii reprezentaţi ai SUA şi NATO alimentează "isteria" anti-rusă.

“Dacă asculţi, ai impresia că NATO este o oaie înconjurată din toate părţile de prădători, reprezentaţi de Rusia şi alte ţări care nu se află sub controlul SUA”, a declarat el reporterilor din Moscova.

Konaşenkov a acuzat, de asemenea, “pensionarii Războiului Rece” de amplificarea temerilor legate de ameninţarea rusă şi de “protejarea birocraţiei NATO în faţa unui atac al contribuabililor statelor [membre]”.

“Punctul culminant al spectacolului din acest an va avea loc în Varşovia în 8 iulie”, a declarat el, referindu-se la viitorul Summit NATO din Polonia.

Anterior, Moscova a declarat că va crea trei noi divizii în vestul şi sudul ţării. În plus, armata rusă ia în considerare înlocuirea rachetelor capabile nucleare în enclava sa Kaliningrad, care este situată între Polonia şi Lituania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe