Soldaţii britanici instruiesc forţe militare ale unor regimuri autoritare, inclusiv Turcia

Obiceiul Marii Britanii de a trimite soldaţi pentru a instrui şi consilia forţe militare ale unor regimuri autoritare precum Turcia şi Arabia Saudită este profund îngrijorător, au declarat unii politicieni britanici.
Soldaţi turci în apropiere de graniţa turco-siriană, în districtul Suruc.
Soldaţi turci în apropiere de graniţa turco-siriană, în districtul Suruc. (Captură Foto)

Un val de critici s-a iscat după publicarea unor rapoarte care au dezvăluit faptul că soldaţii britanici participă la un exerciţiu militar combinat în Turcia, împreună cu soldaţi saudiţi, turci şi din Qatar.

Aproximativ 120 de soldaţi de infanterie din 1 Royal Welsh au fost trimişi în vestul Turciei pentru a participa la Exercise Efes.

Turcia, un aliat al NATO, a fost acuzată de mult timp de încălcarea drepturilor kurzilor. În acelaşi timp, preşedintele autoritar Recep Tayyip Erdogan conduce o campanie de suprimare atât a jurnaliştilor, cât şi a rivalilor săi politici.

Tim Brake, purtător de cuvânt liberal democrat pentru afaceri externe, a declarat vineri pentru Middle East Eye că participarea britanicilor la exerciţiul militar este profund îngrijorătoare.

“În ciuda încercărilor guvernului britanic de a evita aceste adevăruri incomode, guvernul lui Erdogan nu este un guvern cu care Marea Britanie împărtăşeşte multe valori”, a susţinut Brake.

Andrew Smith, de la Campaign Against Arms Trade (CAAT), a declarat pentru Middle East Eye că exerciţiul “este un alt exemplu al politicii externe britanice care eşuează să ia în considerare tensiunile regionale şi care prioritizează prea des vânzările de arme şi relaţiile militare în defavoarea drepturilor omului”.

În 23 mai, a ieşit la iveală faptul că soldaţii britanici instruiesc soldaţi pentru regimuri aflate pe lista Marii Britanii de monitorizare a drepturilor omului, inclusiv state autoritate precum Arabia Saudită, Irak, Birmania şi Bahrain.

Informaţia publicată de Ministerul britanic al Apărării arată că, începând cu 2014, personalul militar britanic a oferit servicii de instruire autorităţilor din 16 ţări în care sunt probleme în ceea ce priveşte drepturile omului.

Printre aceste 16 ţări se regăsesc state pe care Marea Britanie le-a atacat recent precum Irak, Libia şi Afganistan; teocraţii din Golf precum Bahrain, Arabia Saudită; foste colonii precum Zimbabwe, Pakistan, Bangladesh, Birmania şi Sudan; şi chiar rivali globali precum China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe