Navă de spionaj rusească reperată pe Coasta de Est a SUA

Noua navă rusească de spionaj Iuri Ivanov.
Noua navă rusească de spionaj Iuri Ivanov. (Captură Foto)

Ultima dată când o navă de spionaj rusească a fost reperată în aproprierea Statelor Unite, a fost în septembrie 2015, când la scurt timp după ce cinci nave chinezeşti au fost observate în Marea Bering, sateliţii militari americani au identificat o navă de spionaj rusească – capabilă să taie cablurile subacvatice de comunicare şi alţi senzori – pe coasta Kings Bay, Georgia, adăpostul flotei de submarine cu rachete balistice ale Marinei de război SUA de pe Coasta Estică.

Doi oficiali au declarat pentru Fox News că o navă de spionaj rusească a fost zărită patrulând către Coasta de Est a Statelor Unite marţi dimineaţă, prima astfel de patrulă de când preşedintele Trump a preluat preşedinţia. Conform Fox News, nava de spionaj rusească se afla la 112 km în largul coastei Delaware, îndreptându-se spre nord cu 10 noduri, conform unuia dintre oficiali. În acea locaţie nava se afla în apele internaţionale. Linia teritorială SUA este la 12 mile nautice. Nu a fost clar imediat încotro se îndrepta nava de spionaj rusească.

Nava, SSV-175 Viktor Leonov, a navigat ultima dată lângă Statele Unite în aprilie 2015. Nava este capabilă să intercepteze comunicaţii sau semnale, şi, de asemenea să măsoare capacitatea sonarelor Marinei Militare americane. Nava de spionaj rusească era de asemenea înarmată cu rachete sol-aer.

Incidentul survine pe fondul recentelor teste de lansări de rachete efectuate de către Iran şi Coreea de Nord.

În timpul Războiului Rece, nave ruseşti care culegeau informaţii talonau zilnic bazele de submarine ale SUA de-a lungul Coastei de Est. În 2015, o navă de spionaj rusească a fost reperată în apropierea SUA în afara bazei submarine din Kings Bay.