Nava NASA Cassini a surprins un vortex hexagonal pe Saturn

Planeta gazoasă Saturn.
Planeta gazoasă Saturn. (NASA, nava Cassini)

O fotografie uimitoare a polului nordic al planetei Saturn arată un vârtej hexagonal situat în această zonă. Fotografia a fost făcută de nava spaţială NASA Cassini care explorează planeta Saturn şi sateliţii acesteia. Nava Cassini a fost lansată pe data de 15 octombrie 1997 şi a ajuns la o distanţă de 2,5 milioane de kilometri de suprafaţa planetei.

Vortexul polar a fost fotografiat la 23 noiembrie 2013, NASA făcând publică imaginea pe data de 4 februarie 2014. Conform declaraţiilor oficialilor de la NASA, oamenii de ştiinţă care au examinat-o au stabilit că diametrul pâlniei vortexului este de 30.000 de kilometri şi se învârte cu aproximativ 322 de kilometri pe oră în jurul unei furtuni gigantice. Un asemenea fenomen meteorologic nu a mai fost întâlnit nicăieri în sistemul nostru solar, au mai declarat oficialii agenţiei spaţiale.

“Hexagonul este doar un curent de aer, iar caracteristicile meteorologice care au similarităţi cu acesta sunt foarte instabile şi turbulente”, a afirmat într-o declaraţie din 2013, Andrew Ingersoll, un membru al echipei care se ocupă de imaginile navei Cassini, la Institutul Tehnologic din California. “Un uragan de pe Pământ durează în mod normal o săptămână, dar acesta a fost aici timp de decenii, şi cine ştie, poate chiar secole”.

Conform NASA, tornada hexagonală de pe Saturn, ar putea fi atât de longevivă din cauză că planeta este practic o minge gigantică de gaz. Pe Terra, pământul angrenat întrerupe curenţii, în timp ce, pe Saturn, furtuna rămâne stabilă din cauza lipsei de masă solidă.

După cum declară NASA, nava Cassini înregistrează imagini ale ciudatului fenomen din 2009, atunci când, în timpul primăverii nordice, emisfera nordică a planetei Saturn a devenit iluminată de soare. Anul trecut, au fost folosite 128 de imagini surprinse de nava spaţială pentru a se crea un film cu vortexul (http://www.space.com/23835-cassini-snaps-new-views-of-saturn-s-hexagon-video.html).

Asemenea navei Cassini şi nava Voyager a sesizat hexagonul, prima dată în 1980.

Misiunea Cassini, în valoare de 3,2 miliarde de dolari americani, a fost lansată în 1997, a ajuns pe orbita planetei Saturn în anul 2004 şi, de atunci, transmite imagini incredibile ale acesteia şi ale sateliţilor săi. Sonda este într-o misiune extinsă şi va colecta informaţii cel puţin până în 2017 când va arde probabil în atmosfera planetei.

“Pe măsură ce ne apropiem de solstiţiul de vară din 2017, al lui Saturn, condiţiile de iluminare a polului nordic se vor îmbunătăţi şi urmărim cu entuziasm schimbările care au loc atât în interiorul cât şi în exteriorul marginilor hexagonului ”, afirmă Scott Edgington, cercetător adjunct al Laboratorului de Propulsie NASA din Pasadena, California.