Cinci asteroizi care aproape au lovit pământul

(photos.com)

Foarte multe obiecte plutesc prin spaţiu în jurul Pământului însă câţiva asteroizi masivi s-au apropiat destul de mult de acesta.

De exemplu, pe 13 ianuarie 2004 unii oameni de ştiinţă au crezut că un asteroid cu o lăţime de peste 30 de metri se va lovi de pâmânt în 36 de ore. Din fericire, s-au înşelat iar asteroidul a trecut la o distanţă sigură de peste 11,263 milioane de kilometri (aproximativ de 32 de ori distanţa dinte Terra şi lună). Cum s-a dezvăluit mai apoi, asteroidul era mult mai mare decât anticipaseră ei, cu aproximativ 480 de metri mai mult, adică patru terenuri de fotbal american şi jumătate.

În februarie acelaşi an, un alt asteroid de mărimi considerabile a trecut atât de aproape de Pâmânt încât era la o distanţă mai mică decât luna şi aproximativ la aceeaşi distanţă ca unii dintre sateliţi *geostaţionari.

”Nimeni n-ar trebui să fie prea îngrijorat cu privire la impactul cu Pământul al vreunui asteroid sau comete. Ameninţarea din partea accidentelor auto, bolilor, alte dezastre naturale şi o altă gamă de probleme este mult mai mare decât cele din partea OAP (Obiecte Apropiate de Pământ). Pe perioade lungi de timp, totuşi, şansele ca Pământul să fie lovit nu sunt de neglijat aşa că asigurarea împotriva OAP este justificată.”, preciza NASA pe site-ul său.

Aproape la fiecare 10.000 de ani, asteroizii cu o mărime mai mare de 90 de metri ar putea lovi pământul, conform NASA, provocând tsunamiuri şi dezastre locale. La câteva sute de mii de ani, asteroizii cu o mărime de aproximativ 800 de metri ar putea cauza catastrofe globale.

Impactul acestora poate împrăştia o varietate de elemente în atmosferă ce pot bloca lumina solară, aduce ploi acide grave şi furtuni de foc.
Aici aveţi a descripţia a cinci asteroizi care s-au lovit, sau ar putea pe viitor, să vină în apropierea Pământului.

1. 2012 DA14

Mărime: 50 de metri
Proximitate: În interiorul oribitei lunare
Data: 15 februarie 2013

Asteroidul numit 2012 DA14 (asteroizii sunt numiţi după anul în care sunt descoperiţi) a trecut în data de 15 februarie aproape de Pământ, nu doar în interiorul orbitei lunare cât şi în interiorul orbitei sateliţilor *geostaţionari.

NASA a menţionat pe site-ul său ce ar fi putut să provoace impactul cu pământul dacă acesta s-ar fi produs: ”Ar fi putut devasta o zonă de mărimea unui oraş, sau ar fi putut cădea în ocean, ceea ce ar fi creat tsunamiuri periculoase.”

2. Asteroidul care a lovit oraşul Chelyabinsk, Russia

Mărime: 17-20 de metri
Proximitate: A lovit pământul
Data: 15 februarie 2013

Tot pe 15 februarie 2013 un asterior care nu a avut nicio legătura cu 2012 DA14 a trecut de atmosfera pămâtului şi s-a rupt în mai multe bucăţi, o parte din ele lovind Chelyabinsk, Russia. Acesta a rănit mai mult 1.000 de persoane şi a cauzat pagube de milioane de dolari. Acesta le-a dat şansa oamenilor de ştiinţă să studieze fenomenul, iar rezultatele cercetărilor citate de jurnalul Nature precizau că un eveniment similar ca mărime poate avea loc odată la 25 de ani.

3. 2004 AS1
Mărime: 500 de metri
Proximitate: 12 milioane de kilometri, însă se află pe o traiectorie direct spre Pământ
Data: ianuarie 2004

Pe data de 13 ianuarie 2004, astronomii se gândeau ce fel de alarmă să anunţe după ce preziseră că un asteroid masiv ar putea lovi Pământul în mai puţin de 36 de ore. Ei au vrut să se abţină să provoace panică nejustificat, iar canalele pe care urmau să comunice informaţia autorităţilor erau, de asemenea, neclare. Un articol BBC de la acea vreme nota că după acest incident s-au făcute analize pentru procedurile prin care se putea face o avertizare într-o asemenea situaţie.

Printre diferitele previziuni privind cursul pe care îl va lua asteroidul, mulţi au fost de părere că va trece pe lângă Pământ la o distanţă sigură, dar posibilitea unei coliziuni i-a îngrijorat pe unii oameni de ştiinţă. S-a dovedit că asteroidul a rămas la 12 milioane de kilometri distanţă.

Alan Harris din partea Institului pentru Ştiinţa Spaţială a declarat pentru Universe Today că asteroizi de mărimea asta şi la distanţa asta sunt ceva obişnuit. El a folosit o analgie pentru a sublinia dificultatea de a calcula cu acurateţe cursul şi mărimea asteroizilor apropiaţi de Pământ.

”Este ca şi cum ai observa ce pe cer prin geamul maşinii tale ceva ce pare că se mişcă odată cu tine. Poate fi o pasăre aproape de maşina ta ce zboară odată cu tine la viteze asemănătoare, sau ar putea fii un avion în distanţă ce pare că abia ţine pasul cu maşina ta.”, a menţionat Alan Harris.

4. 2004 FH

Mărime: 30 de metri
Proximitate: 42638 kilometri sau aproape 3,4 ori diametrul Pământului
Data: 18 martie 2004

Cam la fiecare doi ani, obiecte de mărimea lui 2004 FG trec la fel de aproape de pământ, însă ele nu sunt detectate de obicei, a raportat NASA la acel moment.

5. 2004 MN4

Mărime: 320 de metri
Proximitate: Are o şansă de 1 la 60 să lovească pământul

În 2005, Paul Chodas, Steve Chesley, şi Don Yeomans au calculat, în timpul Programului Obiecte Aproapiate de Pământ al NASA, o şansă de 1 la 60 ca 2004 MN4 să lovească Pământul pe data de 13 aprilie, 2029.

Paul Chodas a transmis pentru Ştirile din Ştiinţă ale NASA că asteroidul este ”destul de mare să treacă prin atmosfera Pământului”, şi ar putea devasta o regiune de mărimea Texas-ului sau ar putea provoca tsunamiuri. Previziunea zilei de impact cade într-o vineri, 13.

Cercetătorii dezvoltă noi modalităţi de a deturna asteroizii cu ajutorul armelor cu fuziune nucleară. Cheia succesului constă în crearea unui val atât de puternic încât să mişte asteroidul de pe cursul său spre Pământ, fără să-l distrugă, lucru care ar putea să-l împrăştie în mai multe părţi.

*GEOSTAŢIONÁR, -Ă adj. (Despre sateliţi artificiali) Care se roteşte odată cu Pământul.