Navalni, lider al opoziţiei ruse, condamnat la 3 ani şi jumătate cu suspendare

Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013.
Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013. (VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)

Curtea Supremă rusă a decis, marţi, ca Alexei Navalni, unul dintre cei mai proeminenţi lideri ai opoziţiei din Rusia, să primească o sentinţă de 3 ani şi jumătate cu suspendare, într-un proces considerat de opoziţia rusă ca fiind unul politic, relatează Moscow Times.

Alexei Navalni a condus protestele în masă organizate împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, în urmă cu trei ani. În aceste condiţii, procesul de judecată intentat împotriva sa este considerat ca făcând parte dintr-o campanie de înăbuşire a dizidenţilor anti-Putin.

Fratele lui Navalni, Oleg, a primit o sentinţă de 3 ani şi jumătate de închisoare.

Cei doi fraţi sunt acuzaţi că au furat 30 de milioane de de ruble de la doua firme, incluzând o firmă afiliată companiei franceze Yves Rocher. Fraţii Navalni au negat acuzaţiile aduse de instanţa rusă.

Kremlinul neagă acuzaţiile potrivit cărora se foloseşte de instanţe pentru a persecuta oponenţii politici.

Navalni, arestat la domiciliu în primăvară din cauza unor presupuse implicări într-un alt caz penal, a declarat că acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic şi sunt menite să-i distrugă şansele la o carieră politică.

Iniţial, data la care instanţa trebuia să se pronunţe a fost stabilită pe 15 ianuarie. De asemenea, susţinătorii lui Navalni plănuiau să organizeze un protest în masă pe acea dată.

Peste 12.000 de persoane s-au mobilizat pe Facebook pentru a participa la marşul pro-Navalni, dar pagina acestora de Facebook a fost închisă pe 21 decembrie, la cererea Biroului General de Procuratură.

Măsurile autorităţilor ruse sunt considerată ca făcând parte din campania de reprimare a mişcărilor din opoziţie.

Organizatorii marşului pro-Navalni au reacţionat rapid la schimbarea datei de judecată şi au stabilit ca marşul să se desfăşoare marţi dimineaţă, în centrul Moscovei.