Negocierile de la Dublin: Transnistria cu statut sau cu drepturi şi pentru deţinuţi?

Tatiana Chiriac
29.02.2012

Tiraspolul este dispus să comunice cu autorităţile de la Chişinău, însă nu intenţionează să se reintegreze. Declaraţia a fost făcută de aşa zisa şefă a ministerului transnistrean de Externe, Nina Ştanschi, într-un interviu oferit agenţiei Interfax.

Ministrul Externelor de la Tiraspol a spus în interviu că poziţia Transnistriei în ce priveşte politica externă a rămas neschimbată. Aceasta a adăugat că pledează pentru respectarea principiului egalităţii părţilor în procesul de negocieri şi pentru faptul că poziţia RMN să fie auzită de la egal la egal.

Totodată, Nina Ştanschi a mai spus că Tiraspolul îşi doreşte respectarea drepturilor şi voinţei transnistrenilor care au optat în referendumul din 2006 pentru independenţa faţă de Republica Moldova.

În acelaşi timp, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat pentru o publicaţie că România nu are loc, deocamdată, la masa de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean.

Acesta a spus că este adeptul extinderii dialogului, cu implicarea tuturor părţilor interesate, dar alege tactica "paşilor mici".

Astăzi, la Dublin, se încheie runda de două zile de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean. De data aceasta, şi autorităţile de la Chişinău şi cele de la Tiraspol au avut pregătite propunerile lor.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov a subliniat că iniţiativa Chişinăului prevede acordarea unui statut de autonomie largă Transnistriei. De cealaltă parte, aşa numita şefă a Ministerului Afacerilor Externe a regiunii transnistrene, Nina Ştanski, a declarat că Tiraspolul are contrapropuneri, însă, categoric nu a vrut să dezvăluie conţinutul acestora.

În pofida acestor declaraţii, ambasadorul rus cu misiuni speciale, Serghei Gubarev, nu crede că negocierile de la Dublin sunt sortite eşecului. „Consultările sunt un lucru fin, este necesar de ceva timp, şi să ne aşteptăm la un progres este o sarcină ingrată. Negocierile nu sunt o piesă de teatru, iar găsirea unei soluţii pe termen lung pentru rezolvarea conflictului nu se poate face într-o lună sau două”, a remarcat diplomatul rus.

soluţionarea problemei transnistrene în ansamblu nu poate avea loc fără soluţionarea problemelor particulare existente

Între timp Promo-LEX a solicitat formatului 5 2 să examineze problema persoanelor aflate în detenţie ilegală la Tiraspol, fiindcă soluţionarea problemei transnistrene în ansamblu, în opinia lor, nu poate avea loc fără soluţionarea problemelor particulare existente.

Agenda celei de-a doua reuniuni în formatul 5 2, de la Dublin (Irlanda) urmează să includă şi discuţii pe marginea cazurilor individuale de încălcare a drepturilor omului şi a persoanelor aflate în detenţie ilegală la Tiraspol.

Potrivit Asociaţiei Promo-Lex, în cadrul reuniunii ar trebui să fie discutate şi întreprinse acţiunile necesare pentru garantarea faptului că deţinuţii nu vor fi sunt supuşi torturii sau tratamentelor inumane şi degradante. Organizaţia aminteşte de cazurile lui Vitalie Eriomenco, Alexandru Ursu, Eduard Eliţov, Oleg Filin, Ostap Popovschii, Iurie Matcenco, Alexandru Baluţa, Eugen Antonov, Mihail Rotari.

Totodată Promo-Lex manifestă îngrijorare continuă pentru situaţia dramatică din regiune şi susţine că ar trebui depuse eforturi pentru crearea unor mecanisme legale şi credibile pentru locuitorii din regiunea transnistreană, în vederea protejării şi apărării drepturilor lor constituţionale.

“Formatul 5 2 este unicul format internaţional recunoscut, în cadrul căruia pot fi luate decizii referitor la soluţionarea problemei transnistrene, facem apel de a include aceste probleme pentru a fi discutate. Soluţionarea problemei transnistrene în ansamblu nu poate avea loc fără soluţionarea problemelor particulare existente, şi anume a persoanelor aflate în „custodia” administraţiei de la Tiraspol”, se mai spune în apelul asociaţiei Promo-Lex.

Amintim că la 28 februarie la Dublin a demarat cea de-a doua rundă de negocieri în formatul 5 2. Ultima rundă oficială de negocieri în formatul „5 2” privind reglementarea conflictului transnistrean a avut loc în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2011, la Vilnius. În cadrul reuniunii, s-a convenit ca la următoarea rundă va fi discutată agenda procesului de reglementare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor