Netanyahu anulează construirea a 20.000 de locuinţe în Cisiordania

Colonişti evrei în Cisiordania. (Uriel Sinai / Getty Images)
Flori Mladin
13.11.2013

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat marţi seară Ministerului pentru Locuinţe să anuleze proiectele privind lansarea unui apel de oferte record pentru construirea a 20.000 de locuinţe în coloniile din Cisiordania, informează un comunicat oficial.

"Premierul a ordonat ministrului pentru Locuinţe Uri Ariel să reconsidere toate măsurile care privesc planificarea (acestor locuinţe) luate fără coordonare prealabilă", transmite biroul premierului marţi seară în comunicatul de presă.

"Această iniţiativă nu contribuie la colonizare. Dimpotrivă, o îngreunează. Este vorba de un gest inutil - legal şi în practică - şi o acţiune care provoacă o confruntare inutilă cu comunitatea internaţională în momentul în care noi încercăm să convingem membrii aceleiaşi comunităţi să ajungă la un acord mai bun cu Iranul", a susţinut Netanyahu, criticându-l dur pe ministrul Locuinţelor care aparţine partidului de extremă dreaptă "Patria Evreilor", apropiat de grupul de lobby pentru colonii.

Ministrul locuinţelor a admis cererea premierului, se anunţă în comunicat.

Anunţul făcut de Ministerul israelian al Locuinţelor în legătură cu proiectul de planificare a 20.000 de locuinţe în coloniile din Cisiordania a stârnit atât "îngrijorarea" Washingtonului, cât şi criticile puternice ale palestinienilor.

Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii palestiniene a prevenit marţi că "procesul de pace se va încheia" în cazul în care Israelul nu revine asupra apelului de oferte record pentru construirea a cca. 20.000 de locuinţe în coloniile evreieşti, conform negociatorului Saeb Erakat.

Anunţul a avut un efect foarte puternic pentru relaţiile dintre Israel şi Statele Unite, care oricum sunt tensionate din cauza dosarului nuclear iranian, premierul israelian Netanyahu acuzându-i pe americani că doresc să încheie cu orice preţ un "acord greşit" cu Teheran.

Ministerul israelian al Locuinţelor a lansat un plan de construire a 20.000 de locuinţe noi în Cisiordania.

Până la această decizie, primul ministru israelian nu s-a opus construirii a 18.800 de locuinţe. Au fost alocate fonduri publice în valoare de 45 de milioane de shekeli pentru a asigura cheltuieli legate de aceste oferte, potrivit publicaţiei Haaretz.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor