Netanyahu: Dacă numărul cazurilor nu scade, carantina totală nu poate fi evitată

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a declarat, miercuri, că nu va fi „evitată” intrarea în carantină completă a ţării, dacă numărul cazurilor noilor infecţii cu virus Wuhan nu va scădea.

Până în prezent, Israelul a înregistrat cinci decese şi aproape 2.400 de cazuri de îmbolnăvire.

Cetăţenii care speră să facă o plimbare sau sport au fost instruiţi miercuri să rămână la 100 de metri de casele lor timp de o săptămână, sub restricţii strânse pentru a reduce epidemia.

Noile restricţii au redus şi mai mult transportul public, au impus angajatorilor să verifice febra şi să stabilească sancţiuni pentru persoanele care încalcă regulile.

Israelienilor li s-a cerut să rămână acasă dacă este posibil, şcolile şi multe întreprinderi au fost închise, ceea ce a generat peste 500.000 de concedieri.

„Dacă nu vedem o îmbunătăţire imediată a evoluţiei, nu vom putea evita carantina completă”, a declarat Netanyahu într-o adresare televizată. „(Decizia) va fi luată în câteva zile. Facem toate pregătirile pentru aceasta.”

Sectorul privat a trebuit să limiteze numărul angajaţilor la locul de muncă la 10 persoane sau 30% din forţa de muncă a companiei, iar cea mai mare parte a lucrătorilor din sectorul public sunt în concediu.

Au fost stabilite amenzi şi pedeapsa cu închisoarea pe o perioadă de 6 luni pentru oricine încalcă ordinele.

Marţi, banca centrală a Israelului a proiectat o contracţie a economiei de 2,5% în 2020, atâta timp cât blocarea parţială se va reduce până la sfârşitul lunii aprilie.

În comentariile sale, Netanyahu a spus că guvernul interimar a creat un plan economic pentru a ajuta întreprinderile şi angajaţii independenţi.

Israelul se confruntă cu un impas politic după trei runde de alegeri neconcludente în mai puţin de un an. Rivalul politic de centru al lui Netanyahu, fostul general Benny Ganz, a primit sarcina de a forma un nou guvern de coaliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe