Netanyahu din nou în Rusia pentru discuţii cu Putin

Cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a reluării relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Israel, premierul Netanyahu va vizita Kremlin pentru a discuta cu liderul rus despre mai multe probleme, inclusiv situaţia din Siria sau pacea palestiniano-israeliană.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.06.2016

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va ajunge la Moscova în 6 iunie pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, fiind cea de-a treia sa vizită în Rusia din septembrie 2015.

Biroul lui Netanyahu a susţinut într-o declaraţie din 5 iunie că cei doi lideri vor discuta despre “chestiuni regionale, inclusiv cele care au legătură cu lupta globală împotriva terorismului, cu situaţia din Siria şi vecinătatea ei şi cu perspectiva procesului diplomatic dintre Israel şi palestinieni”.

Vizita are loc într-un moment în care Rusia şi Israelul marchează cea de-a 25-a aniversare de la reluarea relaţiilor lor diplomatice.

Netanyahu s-a întâlnit cu Putin la Moscova în luna aprilie şi a discutat despre coordonarea dintre armatele lor în Siria.

Israelul a rămas în mare parte în afara conflictului sirian, dar Netanyahu a confirmat faptul că ţara sa desfăşoară operaţiuni transfrontaliere pentru a împiedica grupul militant libanez Hezbollah să obţină arme sofisticate.

Netanyahu a declarat în luna aprilie că o coordonare militară mai strânsă este necesară pentru evita “potenţiale greşeli, înţelegeri eronate şi incidente” între Israel şi Rusia, în condiţiile în care Moscova desfăşoară o campanie de lovituri aeriene în Siria pentru a susţine guvernul din Damasc.

Vizita premierului israelian are loc, de asemenea, într-un moment în care au loc schimbări semnificative în cadrul coaliţiei de guvernare. Într-un raport difuzat la sfarsitul lunii trecute, postul de televiziune Canal 10 a citat “lideri de partid” anonimi susţinând că mişcarea surprinzătoare a lui Netanyahu de a aduce partidul de aripă dreaptă Yisrael Beiteinu în coaliţia de guvernare ar putea să aibă un efect negativ.

Luna trecută, doi miniştri israelieni au demisionat din guvernul lui Netanyahu în urma unor scandaluri legate de presupusele înclinaţii de dreapta ale lui Netanyahu: ministrul Apărării, Moshe Yaalon, din partidul Likud, după publicarea unor rapoarte privind înlocuirea sa cu ultranaţionalistul Avigdor Lieberman, şi ministrul mediului, Avi Gabai, din partidul Kulanu. Ambii l-au criticat dur pe Netanyahu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor