Netanyahu, după ce Vestul încearcă să împiedice escaladarea conflictului dintre Israel şi Iran: Să fie clar, ne vom apăra!

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că Israelul va lua propriile decizii cu privire la modul în care se va apăra de atacurile Iranului, informează Reuters. Anunţul liderului israelian vine pe fondul apelurilor venite din partea ţărilor occidentale care au pledat pentru reţinere în răspunsul la agresiunea Iranului.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi grupul G7 al naţiunilor industrializate au anunţat planuri de a lua în considerare înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului, văzute ca fiind menite să liniştească Israelul şi să-l convingă să îşi limiteze represaliile la primele atacuri directe iraniene din istorie, după decenii de confruntare prin intermediari.

Iranul a atacat, ca represalii, la o presupusă lovitură aeriană israeliană asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie.

Israelul şi aliaţii săi au doborât în cea mai mare parte toate rachetele şi dronele şi nu au existat morţi, dar Israelul spune că trebuie să riposteze pentru a păstra credibilitatea mijloacelor sale de descurajare. Iranul susţine că priveşte chestiunea ca fiind închisă, dar că va riposta din nou dacă Israelul o va face.

Forţele aeriene ale Israelului au declarat miercuri târziu că avioanele sale de luptă au lovit "infrastructura teroristă" a Hezbollah, susţinută de Iran, în estul Libanului, alimentând îngrijorările privind o nouă escaladare a confruntărilor de la graniţa de nord a Israelului.

Anterior, Netanyahu s-a întâlnit cu miniştrii de externe german şi britanic, care au călătorit amândoi în Israel ca parte a unui efort coordonat pentru a împiedica escaladarea confruntării dintre Israel şi Iran într-un conflict regional alimentat de războiul din Gaza.

Biroul lui Netanyahu a declarat că acesta le-a mulţumit miniştrilor Annalena Baerbock şi David Cameron pentru sprijinul lor, spunându-le în acelaşi timp: "Vreau să fie clar - vom lua propriile noastre decizii, iar statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra".

Anterior, Cameron a declarat că acum este evident că Israelul plănuieşte să riposteze la atacurile iraniene cu rachete şi drone.

Baerbock a declarat că escaladarea "nu ar servi nimănui, nici securităţii Israelului, nici numeroaselor zeci de ostatici aflaţi încă în mâinile Hamas, nici populaţiei suferinde din Gaza, nici numeroşilor oameni din Iran care suferă ei înşişi sub acest regim...".

După mai bine de şase luni de la începutul războiului din Gaza dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas, susţinută de Iran, care a avut izbucniri în tot Orientul Mijlociu, diplomaţii caută o modalitate de a evita o luptă directă între Israel şi Iran.

Iordania s-a alăturat apelurilor la moderaţie, avertizând asupra unui război care ar putea fi "devastator" pentru regiune.

"Riscurile sunt enorme. Asta ar putea antrena întreaga regiune într-un război, care ar fi devastator pentru noi în regiune şi vom avea implicaţii foarte, foarte grave pentru restul lumii, inclusiv pentru SUA. Situaţia este prea periculoasă. Şansele unei explozii regionale sunt reale, iar acest lucru trebuie să înceteze. Trebuie să ne asigurăm că nu va mai există o escaladare", a declarat ministrul de Externe Ayman Safadi.

Washingtonul a declarat că intenţionează să impună noi sancţiuni vizând programul de rachete şi drone al Iranului în zilele următoare şi se aşteaptă ca aliaţii săi să îi urmeze exemplul.

Liderii UE urmau să discute despre sancţiuni la summitul de la Bruxelles, la fel ca şi miniştrii de externe din G7, reuniţi în Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe