Netanyahu respinge apelul opoziţiei israeliene de a accepta refugiaţi sirieni

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins duminică un apel din partea liderului opoziţiei israeliene de a primi refugiaţi sirieni, susţinând că ţara este prea mică pentru a-i accepta, conform Business Insider.

Isaac Herzog, şeful principalului partid de opoziţie Uniunea Sionistă, a făcut un apel liderilor israelieni pentru a “primi refugiaţii care fug de luptele din Siria”, un stat cu care se învecinează în Nord şi pe care Israelul îl consideră un stat inamic.

În remarci publice adresate la o întâlnire a Cabinetului ţării, Netanyahu a declarat că Israelul “nu este indiferent faţă de tragedia umană” a refugiaţilor din Siria, adăugând că spitalele israeliene tratează răniţii din războiul civil sirian.

“Totuşi, Israelul e un stat foarte mic” atât geografic cât şi democratic, a declarat Netanyahu, sugerând că primirea refugiaţilor arabi ar afecta echilibrul demografic într-un stat predominant evreiesc şi unde aproximativ o cincime dintre cele 8,3 milioane de cetăţeni ai săi sunt arabi.

Deşi nu au existat apeluri internaţionale ca Israelul să îşi deschidă graniţele în faţa refugiaţilor sirieni, Herzog a declarat că premierul ţării are datoria morală să primească refugiaţi.

Citând temerile refugiaţilor palestinieni care locuiesc de mult timp în taberele din Siria, preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a declarat că acestora ar trebui să li se permită să intre în Cisiordania.

Netanyahu a declarat că Israelul trebuie să îşi protejeze graniţele împotriva imigranţilor africani şi a militanţilor islamişti.

El a anunţat construirea unui nou gard lung de 30 km de-a lungul frontierei cu Iordania, care a semnat un acord de pace cu Israelul în 1994.

Israelul a finalizat o barieră lungă de 230 km de-a lungul graniţei sale egiptene în 2013, deşi a făcut pace cu această ţară în 1979.

În plus, Israelul a ridicat garduri la graniţa cu Libanul şi de-a lungul liniei de demarcaţie între porţiunea israeliană a Înălţimilor Golan şi Siria.

Cea mai mare parte a Cisiordaniei este de asemenea divizată de o barieră construită de Israel, în timp ce Fâşia Gaza controlată de grupul islamist Hamas este închisă prin garduri şi ziduri înalte.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe