Netanyahu: Un Iran cu acces la putere nucleară este o ameninţare mai mare decât Statul Islamic

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Într-o indicaţie a gradului de îngrijorare a premierului israelian Beniamin Netanyahu faţă de direcţia luată de negocierile mondiale cu Iranul, el a avertizat asupra pericolului pe care îl va reprezenta Republica Islamică, dacă aceasta va deveni un stat cu acces la puterea nucleară.

“Ne aflăm în faţa pericolului unui acord [între puterile lumii şi Iran] care va transforma Iranul într-un stat ce-şi va putea dezvolta puterea nucleară, având la dispoziţie mii de centrifuge cu ajutorul cărora Iranul poate produce materialul necesar unei bombe nucleare într-o scurtă perioadă de timp”, a declarat Netanyahu.

“Aceasta este o ameninţare pentru întreaga lume, în primul rând pentru Israel, şi este mult mai gravă decât ameninţarea Statului Islamic”, a declarat el.

Comentariile sale au loc pe fondul unor rapoarte că SUA doresc să accepte un acord cu Iranul care îi va permite acestuia să păstreze aproximativ 5.000 de centrifuge.

“Există temeri în Ierusalim deoarece nu am văzut nicio dovadă că iranienii sunt capabili să manifeste o flexibilitate reală şi suntem îngrijoraţi că acordul le va permite să îşi păstreze abilitatea de a deveni un stat ce-şi poate dezvolta puterea nucleară”, a declarat un oficial guvernamental.

Netanyahu, care a servit sub fostul premier israelian Iţhak Şamir ca ambasador al Israelului la ONU şi ca ministru adjunct de Externe, a declarat că cel de-al şaptelea premier – care a murit în 2012 – a fost un realist care nu s-a lăsat păcălit de iluzii şi speranţe false.

Cu privire la Ierusalim, Netanyahu a spus că Israelul va lupta împotriva celor care încearcă să dividă din nou capitala. Comentariile sale au venit la două zile după ce preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut palestinienilor să împiedice evreii să urce şi să pângărească Muntele Templului.

Netanyahu a menţionat că Şamir a subliniat cu fiecare ocazie nevoia păstrării unităţii Ierusalimului. “Este de conceput, a întrebat el, ca un evreu să nu îşi poată ridica o casă în capitala Israelului? Trebuie să ni se interzică să construim în capitala Israelului, moştenirea strămoşilor noştri? Aşadar, noi construim şi continuăm să construim, pentru evrei şi arabi şi membrii altor religii de asemenea – pentru toţi locuitorii săi.”

Premierul israelian a discutat despre violenţa crescândă din Ierusalim, spunând că aceasta are loc aproape exclusiv în partea estică a oraşului. Subliniind că şi aceea este o parte a “oraşului nostru”, el a adăugat: “Nu dorim să tolerăm aruncarea de pietre în capitala Israelului şi vom folosi toate mijloacele avute la dispoziţie pentru a împiedica astfel de acţiuni.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe