Nicuşor Constantinescu rămâne în arest preventiv. A fost respinsă cererea de judecare sub control judiciar

Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu (sursa imagine: Facebook)

Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, rămâne în arest preventiv, a decis Tribunalul Constanţa marţi, respingând cererea acestuia de a fi judecat sub control judiciar pe cauţiune, în dosarul privind nefinanţarea Centrului Militar Zonal, potrivit mediafax.

Tribunalul Constanţa a respins, marţi, ca nefondată solicitarea "baronului" Nicuşor Constantinescu de a înlocui măsura arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pe cauţiune. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Totodată, Tribunalul Constanţa a mai constatat legalitatea şi temeinicia arestului preventiv în cazul lui Nicuşor Constantinescu.

La primul termen, de la Tribunalul Constanţa, al dosarului în care este judecat pentru nefinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, Constantinescu a susţinut că nu a primit citaţie pentru acest termen, aflând acest lucru de la avocat. Fostul preşedinte al CJ a afirmat că faptele de care este incriminat nu sunt adevărate.

Nicuşor Constantinescu a solicitat un nou termen pentru a putea studia dosarul şi a-şi pregăti apărarea, judecătoarea admiţându-i solicitarea.

Avocatul Marius Mocanu a cerut instanţei înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar pe cauţiune, argumentând că Nicuşor Constantinescu a primit în urmă cu trei ani neînceperea urmăririi penale pentru aceleaşi fapte pentru care este judecat în prezent.

De asemenea, procurorul DNA a cerut instanţei respingerea cererii de eliberare sub control judiciar pe cauţiune, precum şi constatarea temeiniciei şi legalităţii arestului preventiv.

Nicuşor Constantinescu a solicitat să fie judecat în libertate pentru a-şi putea continua radioterapia, aceasta neputându-se face în sistemul penitenciar sau în sistemului naţional de sănătate, ci în afara graniţelor ţării, cu încuviinţarea instanţei.

Pe 17 decembrie este fixat următorul termen din acest proces.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, la sfârşitul lunii aprilie, de către procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, fiind acuzat că în perioada 2009 - noiembrie 2013 nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

În rechizitoriul procurorilor se arată că Nicuşor Constantinescu nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos, în mai multe rânduri, obligaţiile de preşedinte al CJ Constanţa, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol "consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului".

Astfel, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, potrivit DNA. Acesta a încercat de mai multe ori chiar să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa.

Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, Nicuşor Constantinescu nu ar mai fi asigurat piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal şi, la cererea Consiliului Judeţean Constanţa, au fost întrerupte şi serviciile de telefonie prestate de diverşi operatori, "posibilităţile de comunicare ale unităţii militare fiind paralizate".

În aceeaşi perioadă, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi adoptat două hotărâri prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acţiuni în justiţie.

Demersurile reţinute în sarcina lui Nicuşor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale de 67.211,32 de lei, au arătat procurorii DNA.

În prezent, Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Spitalul Penitenciar Rahova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne