Noi descoperiri despre cum plantele pot “vorbi” una cu cealaltă: conform unui cercetător din Virginia

Flori de crin
Flori de crin (Epoch Times România)

Două plante pot comunica între ele prin intermediul schimbului de molecule-mesager, conform unei descoperiri făcute de un om de ştiinţă din Virginia.

Jim Westwood, un profesor de patologie a plantelor, fiziologie şi ştiinţă a plantelor, de la Virginia Tech, a publicat descoperirea sa despre acest fenomen pe 15 august în revista de specialitate Science.

El a condus experimente pe o plantă parazită, cuscuta, şi plante gazdă, incluzând o specie de roşie. El a aflat că roşia şi cuscuta au schimbat mii de molecule mRNA atunci când s-a stabilit un contact între ele.

Aceste molecule sunt mesageri ce transmit celulelor ce acţiuni pot să ia. Deci ce i-a spus cuscuta roşiei?

În acest caz, planta parazită i-a spus să îşi lase garda jos, a explicat cercetătorul în articolul său.

Julie Sholes de la Universitatea din Sheffield a comunicat Universităţii din Virginia că această descoperire ar putea salva recoltele de plantele parazite. “Plantele parazite cum ar fi ce le din genul Striga şi Orobanche reprezintă probleme serioase pentru legume şi alte plante ce hrănesc unele din cele mai sărace regiuni din Africa cât şi din alte părţi”, a spus aceasta.

În plus faţă de acest studiu, care oferă explicaţii asupra comunicării gazdă-parazit, descoperirile lui Westwood pot avea implicaţii în controlul paraziţilor prin intermediul întreruperii informaţiei mRNA pe care o foloseşte parazitul pentru a-şi reprograma gazda.”

Westwood va continua studiul, încercând să descopere ce comunică plantele mai exact între ele.