Preveniţi osteoporoza cu o dietă bogată în magneziu

Pilaf de spanac cu orez integral - un fel de mâncare cu dublu aport de magneziu.
Pilaf de spanac cu orez integral - un fel de mâncare cu dublu aport de magneziu. (Maria Baciu / Epoch Times)

Când vine vorba de prevenirea osteoporozei ne vin în minte imediat calciul şi vitamina D. Dar în realitate multe alte componente ale dietei se descoperă a fi din ce în ce în ce mai importante pentru protejarea oaselor şi una dintre cele mai importante este magneziul. Acest lucru este confirmat de un studiu recent realizat de Institutul Norvegian de Sănătate Publică, publicat în revista ştiinţifică Bone.

Luând în considerare marea variabilitate a incidenţei fracturilor de femur de la o regiune la alta a ţării, cercetătorii au vrut să vadă dacă există o legătură între frecvenţa acestor leziuni - mai mult de 19.000 de fracturi în şapte ani de observare pe aproximativ 700.000 de adulţi - şi conţinutul de calciu şi magneziu din apa potabilă.

Importanţa apei: A fost descoperit că un conţinut mai ridicat de magneziu în apă corespunde unui risc mai mic de fracturi de femur atât la bărbaţi cât şi la femei, în timp ce nu a fost observat acelaşi lucru pentru conţinutul de calciu.

Un nivel ridicat de urbanizare a oferit în schimb rezultate ce pot fi asociate cu un risc crescut de fracturi de femur, indiferent de aportul de calciu şi magneziu. Magneziul, spun cercetătorii, este crucial pentru multe funcţii celulare şi prin urmare, este esenţial pentru buna funcţionare a ţesuturilor noastre. Cu toate acestea, în ţările industrializate aportul acestui mineral în dietă este deficitar. Dozele recomandate de Institutul Naţional American de Sănătate sunt de 320 mg la femei şi 420 mg pe zi la bărbaţi.

Magneziul este un mineral prezent în mare cantitate, în special în plante, dar în dieta noastră se găseşte în cantitate mai mică datorită rafinării alimentelor şi în special a cerealelor. Unele medicamente, inclusiv diureticele, cât şi boli intestinale cronice sau boli de rinichi pot duce la pierderea acestui mineral.

Osteoporoza: Cea mai mare parte a magneziului din corpul nostru, continuă cercetătorii, este depozitată în oase, de pe a căror suprafaţă magneziul este totuşi „mobilizat” în cazul unui deficit în organism, astfel că oasele devin mai fragile.

De ani de zile se studiază ce se întâmplă în celulele osoase atunci când aportul de magneziu este redus şi au fost explicate mecanismele complexe care corelează deficitul de magneziu cu osteoporoza. Sunt deci bine-venite alimentele integrale, în general, cât şi vegetalele proaspete bogate în magneziu.

Şi amintiţi-vă că pentru o persoană sănătoasă nu există riscul de acumulare de magneziu (prea mult magneziu face rău oaselor) deoarece rinichii au rolul de a elimina excesul.

Alimente care conţin magneziu

Iată o listă cu câteva alimente şi aportul de magneziu pe care acestea îl pot oferi organismului dvs.

1. Migdalele vă oferă 79 miligrame de magneziu la o porţie de 30 gr consumată sau 264mg Mg/100gr

2. 50 de grame de fasole pestriţă (Pinto) uscată vă aduc un aport de 81 miligrame de magneziu (163mg Mg/100gr)

3. Orezul integral conţine 143 miligrame de magneziu la fiecare 100 gr.

4. O tabletă de 100gr de ciocolata neagră are 91mg de magneziu, iar la o porţie de 30gr consumată beneficiaţi de un aport de 27mg de Mg

5. Spanacul are un conţinut de 600mg de magneziu pe kilogram iar la o porţie de 200gr veţi asimila 120mg magneziu.

6. Anghinarea ne oferă şi ea 90mg magneziu la o porţie de 200gr.