Noi proteste în Chişinău. "Dictatura poate fi răsturnată doar prin sânge, să nu ajungem acolo"

Cetăţenii R.Moldova sunt chemaţi din nou în stradă. Consiliul Marii Adunări Naţionale a anunţat pentru ziua de miercuri, 13 ianuarie, ora 10:00 un nou protest în centrul Chişinăului.
Andrei Năstase, liderul Platformei civice Demnitate şi Adevăr
Andrei Năstase, liderul Platformei civice Demnitate şi Adevăr (Epoch Times România)

UPDATE. Presedintele Nicolae Timofti a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru funcţia de premier al Republicii Moldova. Motivul? Plahotniuc nu îndeplineşte condiţiile de integritate necesare numirii sale în funcţia de prim-ministrul. Detalii aici.

Majoritatea parlamentară trebuie să propună alt candidat şi să-l informeze pe Timofti de alegerea făcută până mâine la ora 12:00.

* * *

UPDATE. Oamenii sunt îndemnaţi să rămână încă două zile în Piaţă, iar cei care au maşini "să meargă la Condriţa", la reşedinţa preşedintelui Timofti.

* * *

UPDATE. "Ghimpu, Lupu şi ceilalţi, trebuie puşi la zid şi împuşcaţi ca Ceauşescu", a declarat, cu ochii în lacrimi, o protestatară.

* * *

UPDATE. Protestul organizat de PD în faţa Teatrului de Operă şi Balet a luat sfârşit. În timp ce plecau, ei s-au intersectat cu manifestanţii veniţi la protestul organizat de Platforma DA care i-au huiduit şi i-au numit "trădători".

* * *

UPDATE. În final, protestatarii au decis să plece de la Preşedinţie şi să se întoarcă înapoi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Se pare că preşedintele se află la Condriţa, acolo unde locuieşte cu familia.

* * *

UPDATE. Se pare că Nicoale Timofti nu se află în sediul Preşedinţiei, astfel că protestatarii au înregistrat doar rezoluţia. Oamenilor li s-a cerut să meargă înapoi în Piaţă, însă ei refuză să plece din faţa instituţiei.

Unul dintre protestatari a declarat, pentru Epoch Times, că nu crede că preşedintele este plecat din clădire, astfel că nu are de gând să plece de acolo.

* * *

UPDATE. Doi membri ai Consiliului Marii Adunări Naţionale - Andrei Năstase şi Valentin Dolganiuc - au intrat în clădirea Preşedinţiei pentru a vorbi cu preşedintele Timofti. Între timp, afară, protestatarii îi cer şefului statului să iasă să vorbească cu ei.

* * *

UPDATE. Protestatarii au ajuns în faţa Preşedinţiei, unde au fost aşteptaţi de sute de poliţişti. Se scandează: "După Filat, şi Plahotniuc arestat", "Vrem ţara înapoi", "Afară, afară, cu javrele din ţară", "Noi suntem puterea".

* * *

UPDATE. Preşedintele Platformei DA a citit o rezoluţie în care se cere organizarea de alegeri anticipate. Protestatarii s-au pronit acum (ora 12:45) în marş spre Preşedinţie pentru a o înmâna şefului statului.

* * *

UPDATE. Plahotniuc a ieşit pe scenă în faţa manifestanţilor aduşi de PD şi a ţinut un discurs.

* * *

UPDATE. "Am mers cu o colegă printre protestatarii aduşi de PD şi am început să strigăm "Jos Plahotniuc" şi toţi au început să strige şi ei "Jos Plahotniuc". Astăzi PD a luat decizia de a-l înainta pe Plahotniuc la funcţia de premier", a declarat, pe scena improvizată din Piaţa Marii Adunări Naţionale, liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

"Plahotniuc nu uita, asta este ţara mea", scandează cei de la protestul organizat de Platforma DA.

Protestatarii îi cer preşedintelui Timofti să fie alături de popor şi să vină şi el în stradă să vorbească cu oamenii. În scurt timp, manifestanţii vor pleca în marş către Preşedinţie.

* * *

UPDATE. Persoanele care se îndreaptă în coloană spre protestul organizat de PD sunt huiduite de oamenii de pe stradă.

"Am ieşit în stradă pentru stabilitate, pentru Guvern", a declarat unul dintre cei veniţi la protestul organizat de PD.

* * *

UPDATE. Alex Cozar, jurnalist şi membru al Platformei DA, a anunţat că şedinţa Biroului Politic al PD s-a încheiat. "Marian Lupu a declarat că va face public numele candidatului doar după ce va discuta cu preşedintele Timofti".

* * *

UPDATE. "Am ieşit astăzi în stradă pentru a susţine un demers democratic al preşedintelui Nicolae Timofti de a nu se lăsa dus de provocările Partidului Democrat, de a nu înainta în funcţia de premier un candidat asupra căruia planează suspiciuni de corupţie.

PD îşi face jocurile meschine. Au chemat şefii instituţiilor pe care le deţin politic - Moldovagaz, Moldtelecom, Apa-Canal - ca să scoată în stradă angajaţii. Oamenii au ieşit, unii dintre ei neştiind pentru ce, în caz contrar riscă să-şi piardă postul", a declarat, pentru Epoch Times, Dinu Plîngău, unul dintre membri Platformei DA.

* * *

UPDATE. Partidul Democrat şi-a adus şi el susţinătorii la Chişinău şi a organizat o manifestaţie în faţa Teatrului de Operă şi Balet.

Potrivit reporterului Epoch Times de la faţa locului, la protestul Platformei DA se vehiculează informaţia că, în raioanele în care primarul este din PD, oamenii sunt obligaţi să iasă la protestul partidului sub ameninţarea că, dacă nu vor face acest lucru, îşi vor pierde serviciul.

* * *

UPDATE. Clădirea Guvernului este înconjurată de forţe de ordine. Între timp, mii de oamenii strigă "Jos hunta", "Anticipate", sau "Plahotniuc nu uita, puşcăria-i casa ta".

"Am o informaţie că dacă PD îl propune pe Plahotniuc, preşedintele îşi dă demisia", a declarat Vasile Năstase, membru al Platformei DA.

* * *

Moldovenii sunt aşteptaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a nu permite desemnarea unui şef de Guvern înaintat de Partidul Democrat, care este condus din umbră de oligarhul Vlad Plahotniuc şi care a încercat deja prin ameninţări la adresa preşedintelui Timofti, să ocupe fotoliul de premier.

„Facem un apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova care-şi doresc o ţară liberă, care nu-şi doresc ca această ţară să încapă definitiv pe labele unui criminal, pe labele unui proxenet despre care s-a vorbit aici şi numele lui este Plahotniuc. Indiferent că va fi el sau va fi o sculă de a sa premier, această ţară merge către prăpastie. Să nu le permitem acest lucru, deoarece pe urmă o dictatură poate fi răsturnată doar prin sânge. Să nu ajungem acolo, toate dictaturile cad”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase, la mitingul de marţi din faţa Preşedinţiei, conform Jurnal.md

„Odată instaurată, o dictatură este greu de răsturnat paşnic. Să spunem stop dictaturii criminale. Pe 13 ianuarie 2016, ora 10:00, venim cu toţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale!”, a adăugat Năstase.

Mesajul de a ieşi în piaţă a fost transmis şi de oameni de creaţie din Moldova. Interpretul Cătălin Josan a îndemnat oamenii să iasă din case prin intermediul unei postări pe contul său de Facebook. Acesta a adăugat că alături de el vor mai fi şi alţi artişti moldoveni în Piaţă.

Precizăm că marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PD, Marian Lupu a anunţat că la 13 ianuarie va fi anunţat numele candidatului desemnat pentru funcţia de premier, iar şeful statului va fi obligat să semneze decretul pentru numirea acelui candidat. Curtea Constituţională a decis că în cazul constituirii unei majorităţi parlamentare, aceasta poate propune orice candidat la funcţia de premier, urmând să fie acceptat în mod obligatoriu de către preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe