Norvegia îl convoacă pe ambasadorul rus în legătură cu vizita lui Rogozin în zona Arctică

Ministrul norvegian de externe, Borge Brende.
Ministrul norvegian de externe, Borge Brende. (Captură Foto)

Ministerul norvegian de Externe a declarat că îi va cere luni ambasadorului rus Viaceslav Pavlovski să dea explicaţii în legătură cu călătoria efectuată de vicepremierul rus Dmitri Rogozin în zona Arctică, în ciuda interdicţii de călătorie impuse acestuia ca urmare a anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, conform Moscow Times.

Rogozin a înfuriat Oslo după ce a efectuat la sfârşitul săptămânii o călătorie pe insula Spitsbergen din arhipelagul Svalbard, a declarat ministrul norvegian de Externe Borge Brende, citat de postul de televiziune norvegian TV2.

După cum menţiona publicaţia Aftenposten, Rogozin, care a sosit în arhipelag cu o cursă charter din Rusia, a trecut de controlul paşapoartelor deşi trebuia să fie oprit.

Vicepremierul rus a vizitat insula Spitsbergen pentru a inspecta o aşezare minieră în drumul său spre Polul Nord. Totuşi, Rogozin a declarat ironic că “norvegienii, pur si simplu, îl invidiază că s-a scăldat la Polul Nord”.

Chiar dacă nu este membră a UE, Norvegia a aderat la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei ca urmare a rolului ei în criza ucraineană. Rogozin este inclus pe lista cu oficiali ruşi împotriva cărora s-au impus sancţiuni care prevăd în special îngheţarea activelor şi interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană, susţine Agerpres.

Insula Spitsbergen este o zonă internaţională demilitarizată şi de liber schimb care este considerată a fi un teritoriu suveran aparţinând statului norvegian. Ruşii pot vizita teritoriul fără vize, dar cei care au fost sancţionaţi datorită anexării Crimeei nu au dreptul să călătorească în zonă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.