Norvegia susţine că Rusia a hăckuit un grup parlamentar

După ce agenţiile americane de informaţii au acuzat Rusia că a desfăşurat atacuri cibernetice cu ocazia alegerilor prezidenţiale din SUA, autorităţile norvegiene au anunţat că un grup parlamentar din Norvegia a fost ţinta unui atac cibernetic aparent desfăşurat de Moscova.
(Captură Foto)

Rusia a fost acuzată de hackuirea grupului parlamentar norvegian al Laburiştilor în toamna anului trecut. Atacul cibernetic a fost asociat cu presupusa campanie de hacking desfăşurată de Rusia cu ocazia alegerilor prezidenţiale din SUA din noiembrie 2016, au susţinut Norway Local şi postul de televiziune TV2.

Atacul a fost confirmat de liderul Partidului Laburiştilor, Jonas Gahr Store, după ce a fost informat de Serviciul de Securitate al Poliţiei norvegiene (SSP). În plus, Store a declarat că au fost compromise anterior comunicaţiile electronice ale partidului, conform rapoartelor.

“Pot confirma că suntem informaţi de SSP că grupul parlamentar al Laburiştilor a fost ţinta unui atac digital desfăşurat de un grup pe care SSP îl asociază cu serviciile străine de informaţii”, a susţinut Camilla Ryste, purtătoare de cuvânt a lui Store, într-o declaraţie pentru ziarul Nettavisen.

Se crede că atacul are caracteristicile unui atac cibernetic similar celui asupra Comitetului Naţional Democrat din SUA în 2016, despre care agenţiile americane de informaţii au declarat că a avut loc la comanda preşedintelui rus Vladimir Putin.

Democraţii americani şi serviciile de informaţii din SUA au susţinut că ruşii au dorit să îl ajute pe Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale în defavoarea democratei Hillary Clinton.

Trump, care a fost acuzat că are relaţii nedezvăluite cu Rusia şi Putin dar care nu au fost niciodată dovedite, a declarat iniţial că el nu crede că Rusia a manipulat alegerile prezidenţiale. Dar, în cele din urmă, preşedintele american a declarat că Rusia a jucat un rol dar a adăugat că, totuşi, ar fi învins-o pe Hillary Clinton.

Un corespondent pentru afaceri externe pentru TV2 a declarat pe Twitter că 9 instituţii şi ministere norvegiene au fost atacate de APT29 (cunoscut sub numele de Cozy Bear), un grup de hackeri ruşi suspectat de afiliere cu guvernul rus. Serverele norvegiene pentru apărarea naţională au fost de asemenea luate în vizor, dar totalul pagubelor, dacă au existat, nu este cunoscut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe