Rusia, către noua Administraţie SUA: "Crimeea este rusă"

Rusia a respins acuzaţiile făcute de noul ambasador american la ONU despre peninsula Crimeea, susţinând că locuitorii acesteia au luat o decizie conştientă de a se alătura Rusiei printr-un referendum în martie 2014.
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin. (Captură Foto)

În timpul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU, desfăşurată joi, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley a criticat dur Moscova pentru “intervenţia militară în Ucraina”.

“Estul Ucrainei bineînţeles că nu este singura parte a ţării care suferă din cauza acţiunilor agresive ale Rusiei. SUA continuă să condamne şi face apel la încetarea imediată a ocupaţiei ruseşti în Crimeea”, a declarat aceasta.

“Crimeea este o parte a Ucrainei. Sancţiunile noastre legate de Crimeea vor rămâne în vigoare până când Rusia restituie Ucrainei controlul asupra peninsulei”, a mai precizat Haley.

Noul ambasador american a declarat că este păcat că trebuie să condamne Rusia în prima sa apariţie în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

“Dorim să îmbunătăţim relaţiile noastre cu Rusia, dar situaţia din estul Ucrainei necesită condamnarea clară şi puternică a acţiunilor ruseşti”, a mai precizat ea.

Reacţionând după întâlnire, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a evidenţiat faptul că legea fundamentală americană oferă prioritate voinţei populaţiei.

“În această privinţă, nu putem uita remarcabilele cuvintele istorice care se găsesc în Constituţia SUA: ‘Noi, poporul’”, a declarat Ciurkin. “Cetăţenii Crimeei şi-au exprimat destul de clar dorinţa printr-un referendum”.

Crimeea şi-a declarat independenţa de Ucraina în 17 martie 2014 şi a depus o cerere oficială pentru a deveni parte a Rusiei după un referendum în care 96,8% dintre participanţi au votat în favoarea alipirii de Rusia.

Ulterior, în aprilie 2014, a izbucnit un conflict armat în estul Ucrainei (cunoscut sub denumirea de Donbas) după ce Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a strivi o rebeliune separatistă pro-rusă în acea regiune. Kievul acuză Moscova de implicare în acest conflict, deşi Rusia neagă acuzaţia.

Washington, împreună cu unii dintre aliaţii săi occidentali, a impus o serie de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina.

Violenţele din estul Ucrainei, care au provocat până acum moartea a peste 9.750 de persoane, s-au amplificat recent.

Ciurkin a mai declarat: “Orice intensificare serioasă a ostilităţilor în Donbas coincide miraculos cu vizite ale conducerii ucrainene în străinătate. Aparent, în acest mod se aşteaptă Kievul să menţină criza pe care a provocat-o pe agenda internaţională”.