Noua decizie a CSE din R. Moldova: Se permite accesul în parcuri sau zone de agrement

Statul va compensa 100% medicamentele pacienţilor care se tratează de Covid la domiciliu.
Pe timp de pandemie cu virusul Wuhan
Pe timp de pandemie cu virusul Wuhan (facebook.com/Ala Nemerenco)
Tatiana Chiriac
08.04.2021

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) de la Chişinău, a revizuit joi, 8 aprilie, unele acţiuni restrictive aprobate anterior şi a introdus măsuri noi. Astfel, noua decizie a Comisiei permite accesul în parcuri sau zone de agrement, a grupurilor nu mai mari de 3 persoane, cu excepţia membrilor unei familii.

O altă decizie a CSE prevede extinderea Listei medicamentelor compensate pentru tratamentul pacienţilor cu forme uşoare şi moderate de COVID-19 în condiţii de ambulatoriu. Adică, pacienţii care se tratează la domiciliu vor primi medicamente compensate în proporţie de 100%, anterior fiind până la 70%.

De medicamente compensate vor beneficia toate persoanele, inclusiv cei care nu deţin poliţa de asigurare medicală obligatorie. Ministerul Sănătăţii va elabora mecanismul de livrare la domiciliu a medicamentelor compensate prin intermediul asistenţilor medicali şi sociali.

Autorităţile publice locale de nivelul I şi II vor întreprinde măsuri de susţinere socială a persoanelor în dificultate, celor cu dizabilităţi şi vârstnicilor, prin implicarea asistenţilor sociali comunitari, a lucrătorilor sociali şi a voluntarilor din rândul populaţiei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, membrii CSE au aprobat un şir de acţiuni în scopul susţinerii agenţilor economici, fiind extinsă până la 31 mai 2021 perioada de implementare a Programului de subvenţionare a dobânzilor şi a Programului de rambursare a TVA.

Au fost adoptate şi alte reguli simplificate în administraţia fiscală care vor susţine mediul de afaceri în această perioadă dificilă, a notat Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

De asemenea, CSE a aprobat o excepţie privind procesul de studii, fiind permisă organizarea stagiilor de practică în învăţământul profesional tehnic şi superior pentru elevii şi studenţii din grupele absolvente.

Vor mai putea fi reluate antrenamentele pentru pregătirea la turneele internaţionale a sportivilor, cu respectarea obligatorie a tuturor normelor sanitar-epidemiologice şi se va admite desfăşurarea în aer liber a competiţiilor sportive, organizate de federaţiile naţionale acreditate de MECC, fără prezenţa spectatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor