Noul lider al Partidului Comunist Chinez îşi întăreşte legăturile cu armata cu ocazia vizitei la Guangdong

Xi Jinping a efectuat mai multe inspecţii în regiunea militară Guangzhou, potrivit mass-mediei de stat.
Xi Jinping a efectuat mai multe inspecţii în regiunea militară Guangzhou, potrivit mass-mediei de stat. (CCTV screenshot)
Jin Qing
14.12.2012

Vizita recentă a lui Xi Jinping la Guangdong, în sudul Chinei, a avut un motiv important în spatele ei şi nu a fost doar pentru a pune o coroană de flori la monumentul lui Deng Xiaoping: a fost o oportunitate pentru Xi să viziteze liderii militari din regiune şi să-şi consolideze puterea în cadrul forţelor armate.

Mass-media de stat a raportat că scopul principal al vizitei a fost acela de a transmite un mesaj către toată lumea: "China va persista în reforma şi deschiderea stabilite de Deng Xiaoping".

Dar, după ce a vizitat Shenzhen, Zhuhai şi Shunde, adică aceeaşi rută pe care Deng a luat-o în turul său din sud în 1992, Xi a continuat să viziteze o echipă militară din Huizhou în Mount Luofu la 10 decembrie, conform Phoenix, un post chinez din Hong-Kong.

Provincia Guangdong este centrul economic din sudul Chinei şi se bazează pe exporturi. Dar, din cauza încetinirii ritmului economiei la nivel mondial şi a instabilităţii sociale, Guangdong a fost pusă sub semnul întrebării.

Comentatorul politic Lin Yifeng a declarat pentru The Epoch Times că Guangdong este un loc extrem de particular. Liderii comunişti au ales Guangdong, ca un prim loc de experimentare a reformei. Orice instabilitate în Guangdong va duce la ruinarea planurilor lor de reformă politică şi economică. Vizita lui Xi în Guangdong a fost pentru a asigura stabilitatea şi a stabiliza armata.

În momentul de faţă, Xi Jinping şi facţiunea conducătorului recent înlocuit Hu Jintao au puterea militară, în timp ce fostul lider Jiang Zemin are oamenii lui în Comitetul Permanent al Biroului Politic. Acest lucru a creat un echilibru în luptele, uneori violente, pentru putere în cadrul PCC.

Incidentul Bo Xilai de la începutul acestui an, care a inclus crime şi zvonul unei lovituri de stat, a demonstrat excesele şi vulnerabilităţile din sistem. După ce Bo a fost demis din poziţiile sale, Hu s-a dus să obţină sprijin din partea armatei. În timp ce în cea mai mare parte a reuşit, încă mai sunt oameni din cadrul armatei care îl susţin pe Bo.

Unul dintre ei este Zhang Haiyang. Zhang a fost privit ca un candidat pentru funcţia de director al Departamentului de Politică Generală din cadrul Comisiei Militare Centrale, cu alte cuvinte, acesta ar fi şeful departamentul politic al organizaţiei care conduce forţele armate. Zeng Qinghong, care este un prinţişor din aceeaşi facţiune ca Bo, nu l-a luat în serios ca lider al Partidului pe Xi. Potrivit unor surse din interior, separarea echipelor secundare în cadrul armatei face parte din strategia lui Zeng de a se asigura că nu vor fi eliminaţi în totalitate.

O sursă internă a declarat pentru Mingpao din Hong Kong că Wang Yang, guvernatorul deschis spre reformă din provincia Guangdong, va fi transferat la Beijing. Cel mai probabil înlocuitor al lui este Hu Chunhua, un membru apreciat al cabinetului lui Hu Jintao şi parte din cea de-a şasea generaţie de lideri ai Partidului.

Zhang Yang, alt membru al cabinetului lui Hu Jintao, va fi, de asemenea, transferat la Departamentul de Politică Generală din postul său actual din regiunea militară Guangzhou. Lin Yifeng susţine că transferul de putere în Guangdong, prima linie a reformei, este critic în acest moment şi Xi trebuia cu siguranţă să poarte o discuţie cu forţa militară principală din Guangzhou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor