Noul premier al Irakului este sprijinit de SUA şi Iran

John Kerry, 4 martie 2013
John Kerry, 4 martie 2013 (JACQUELYN MARTIN / AFP / Getty Images)

Premierul numit al Irakului a atras, marţi, sprijinul aliaţilor, Statelor Unite şi Iranului, şi a cerut liderilor politici să încheie conflictele dăunătoare care au lăsat grupările extremiste să ocupe o treime din ţară, potrivit Reuters.

Noul premier, Haider al-Abadi, se confruntă cu opoziţia colegului său de partid şiit, premierul în exerciţiu, Nuri al-Maliki, care refuză să renunţe la poziţia sa după opt ani în funcţie. Maliki a alienat minoritatea sunită dominantă din Irak şi a iritat Washingtonul şi Teheranul.

Totuşi, comandanţii armatei şi miliţiei loiale lui Maliki au semnalat că susţin schimbarea, la fel ca şi oamenii de pe străzile din Bagdad, care doresc încheierea conflictelor etnice şi sectare.

Puterile occidentale şi agenţiile umanitare internaţionale vor trimite ajutoare zecilor de mii de persoane evacuate din casele lor, care se află sub ameninţarea militanţilor suniţi ai Statului Islamic.

Statele Unite vor lua în considerare cererile pentru ajutor militar, dar şi pentru altfel de sprijin, odată ce Abadi formează un guvern unit în ţară.

Washingtonul şi Teheranul au manifestat poziţii comune cu privire la nominalizarea lui Abadi, arătând convergenţa intereselor în Irak. La fel ca şi occidentul, Iranul şiit este alarmat de avansarea militanţilor suniţi în Siria şi Irak.

Abadi, exilat de mult timp în Marea Britanie, este văzut ca un politician mai puţin polarizator şi sectar decât Maliki şi face parte din acelaşi partid cu acesta, partidul Islamic Şiit Dawa. Abadi pare să beneficieze şi de acceptul clericilor şiiţi din Irak, care au rămas o forţă politică, de la îndepărtarea dictatorului Saddam Hussein de către Statele Unite, în 2003.

Televiziunea de stat irakiană a anunţat că Abadi „a cerut puterilor politice care cred în constituţie şi democraţie să-şi unească eforturile şi să strângă rândurile pentru a răspunde ameninţărilor mai mari la adresa Irakului”.

Un politician apropiat de Abadi a declarat că premierul a început să contacteze liderii grupurilor principale pentru a-i convoca la formarea unui nou cabinet. Preşedintele irakian speră că acesta va forma cabinetul în cursul lunii viitoare.

Maliki a respins nervos numirea lui Abadi, luni, ca fiind ilegală.

Un comunicat al unui grup paramilitar şiit, Asaid Ahl Haq, care îl susţinea pe Maliki şi care a întărit armata irakiană în nordul ţării, în iunie, a cerut „autocontrol din partea tuturor părţilor” şi a cerut liderilor să „acorde prioritate interesului public în favoarea celui privat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe