Ucraina acceptă intervenţia unei misiuni umanitare condusă de Crucea Roşie, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

În timp ce armata ucraineană a avansat asupra forţelor pro-Rusia, guvernul de la Kiev a acceptat o misiune umanitară internaţională în estul ţării, care va implica Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Misiunea umanitară va fi efectuată sub auspiciile Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). După iniţiativele ”umanitare” ruse, organizaţia a comunicat că este pregătită să faciliteze desfăşurarea operaţiunii cu participarea tuturor taberelor implicate.

Nu este clar când se va demara misiunea umanitară.

„Detaliile practice ale operaţiunii trebuie să fie clarificate înainte ca iniţiativa să avanseze”, a declarat Laurent Corbaz, şeful operaţiunilor CICR în Europa şi Asia Centrală.

Moscova insistă să intervină direct în Ucraina, dar Ucraina şi Occidentul s-au opus iniţial unei astfel de mişcări, explicând că Rusia se foloseşte de pretextul misiunii umanitare pentru a trimite un contingent militar.

În ciuda nenumăratelor dovezi dezvăluite de Kiev şi de Occident care arată că Moscova trimite paramilitari, finanţe şi armament forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei, Kremlinul neagă orice implicare.

Crucea Roşie a trimis un document autorităţilor de la Kiev şi Moscovei în care se precizează că toate părţile implicate trebuie să garanteze securitatea personalului organizaţiei în timpul operaţiunii şi să respecte statutul neutru al organizaţiei.

Misiunea a fost anunţată în urma unei conversaţii între preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi omologul său american, Barack Obama, desfăşurată luni.

Casa Albă a anunţat că Obama şi Poroşenko au convenit că „orice intervenţie rusă în Ucraina fără consimţământul clar şi oficial şi fără autorizaţia guvernului Ucrainei va fi inacceptabilă şi o încălcare a legii internaţionale”.

La scurt timp după, Rusia a anunţat că a trimis un convoi umanitar în Ucraina în cooperare cu Crucea Roşiei dar fără să acorde alte detalii. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a afirmat că misiunea umanitară nu va implica şi personalul militar.

În urma negocierilor, oficialii din Kiev au specificat, luni, că guvernul ucrainean se află în spatele iniţiativei umanitare, şi că Rusia va fi una din ţările implicate.

„Pe lângă transporturile furnizate de Ucraina, misiunea va avea o componentă internaţională, incluzând ajutorul furnizat către Crucea Roşie de Statele Unite, UE, cât şi de Rusia”, a declarat ministrul ucrainean de Externe.

Ministerul a mai specificat şi condiţiile în care va avea loc misiunea umanitară, precizând că aceasta va trebui să treacă numai prin zonele controlate de guvernul ucrainean. Cel puţin 100 de kilometri de graniţa ruso-ucraineană se află în prezent în mâinile forţelor pro-Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe