Novaia Gazeta: zborul MH17 ar fi fost doborât de rachete Buk trase dintr-o zonă controlată de Kiev

Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.
 
Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.   (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
07.05.2015

Zborul MH17 Malaysia Airlines, căzut în sud estul Ucrainei în iulie 2014 a fost doborât de rachete Buk trase dintr-o locaţie unde fuseseră amplasate baterii Buk de către armata ucraineană, susţine un raport Novaia Gazeta.

Pe 17 iulie 2014, zborul MH17, care se îndrepta din Kuala Lumpur către Amsterdam a fost doborât lângă Doneţk. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Echipele internaţionale de anchetatori au fost împiedicate mai multe zile să ajungă la rămăşiţele aeronavei din cauza blocadei impuse de paramilitarii aflaţi în zonă.

Armata ucraineană dar şi paramilitarii sprijiniţi de Rusia s-au acuzat reciproc de doborârea avionului.

"Cea mai probabilă cauza a distrugerii avionului în aer este impactul cu o rachetă ghidată 9М38М1 anti-aeriană trasă dintr-un sistem de rachete Buk-M1, arată documentul publicat de Novaia Gazeta marţi.

Raportul mai susţine că zona din care ar fi fost trasă racheta ar fi coincis cu una în care erau amplasate sisteme Buk aparţinând Ucrainei. Nu este clar cum a ajuns Novaia Gazeta la concluzia publicată în raport.

Conform ziarului, documentul va fi trimis echipei de investigatori olandezi care anchetează tragedia.

Pe de altă parte armata ucraineană a acuzat Rusia de trimiterea de sisteme Buk peste graniţa cu Ucraina, şi retragerea acestora imediat după incident. Serviciul secret al Ucrainei a publicat chiar o convorbire aparent surprinsă între conducători ai grupurilor paramilitare pro-ruse, din care ar reieşi implicarea acestora în doborârea avionului.

Conform unui raport preliminar, avionul Malaezian Airlines a fost lovit de mai multe obiecte dure care se deplasau cu viteză, lucru care a cauzat ruperea aeronavei în mai multe bucăţi.

Raportul final al anchetei este aşteptat în octombrie anul acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor