Nu există motive să se creadă că focarul seismic din Vrancea va provoca vreun cataclism (presa bulgară)

(OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.12.2012

Şeful Departamentului de seismologie din cadrul Institutului bulgar de Fizica Pământului, Geologie şi Geografie, Emil Botev, a declarat că nu există motive să se creadă că focarul seismic din Vrancea ar putea provoca vreun cataclism, relevă cotidianul Novinar.

În mod regular în zona Vrancea se înregistrează seisme cu o anumită magnitudine, cel mai recent loc chiar în urmă cu câteva zile, ceea ce nu înseamnă că va urma un cutremur mai mare, întrucât astfel de seisme se produc o dată la câteva luni, explică Botev, într-un interviu pentru Novinar.

Cutremurele cu magnitudini de peste 7 grade sunt cele catastrofice, acestea producându-se o dată la 40-50 de ani. Până acum au avut loc patru asemenea seisme din zona Vrancea.

Expertul bulgar s-a referit şi la seismul de 4,6 grade, produs luni seară în Marea Neagră, nu departe de frontiera dintre Bulgaria şi România. El afirmă că dacă epicentrul n-ar fi fost în mare, ci pe uscat în apropierea unei localităţi, consecinţele ar fi fost mai grave, precum căderea tencuielii sau a coşurilor de fum ale locuinţelor.

Locuitorii oraşelor Şabla şi Kavarna, precum şi ai satelor din zonă, au scăpat numai cu panica provocată de zgomotul puternic în momentul producerii seismului. Focarul seismic din zona Şabla este unul dintre cele mai active din Bulgaria, adaugă Emil Botev. Acesta afirmă că există că acolo s-au produs câteva cutremure cu magnitudinea de peste 7 grade. Ultimul caz a fost în anul 1901 când a avut loc un cutremur de 7,2 grade. Epicentrul a fost la 20 sau 30 de kilometri în Marea Neagră şi de aceea consecinţele nu au fost grave. Nu la fel au stat lucrurile însă în secolul I î.Hr., când un cutremur puternic a distrus o întreagă localitate romană de pe litoralul Mării Negre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor