"Nu se taie, se pune" - Victor Ponta despre bugetul DNA

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri seară, în cadrul şedinţei de Guvern pentru aprobarea bugetului pe anul viitor, că bugetul DNA creşte, nu scade.
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
13.12.2014

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri seara, în cadrul şedinţei de Guvern pentru aprobarea bugetului pe anul viitor, că bugetul DNA creşte, nu scade.

"DNA a avut anul acesta 20 de milioane de euro, va avea anul viitor 22 de milioane de euro. Deci nu se taie, se pune", a afirmat Victor Ponta, citat de B1 TV.

Reamintim că joi seara, procurorul şef al DNA, instituţie fanion în lupta anti-corupţie, acuza că Guvernul a refuzat să suplimenteze bugetul instituţiei de la 20 de milioane, cât a fost în 2014 la 25 pe anul viitor.

Instituţiei anticorupţie i-au fost refuzate cele 5 milioane necesare unei buni funcţionari în contextul în care DNA a indisponibilizat bunuri şi bani, în cadrul cauzelor penale instrumentate în 2013, de aproximativ 300 de milioane de euro, iar până la 30 noiembrie 2014 a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane de euro.

Kovesi a explicat că un buget insuficient poate aduce dificultăţi în activitatea instituţiei: "Nu o să putem lucra la fel de eficient şi există riscul ca activitatea noastră să fie blocată. De exemplu, banii pentru cheltuieli materiale, nu o să mai putem soluţiona dosarele în care avem expertize dispuse", a explicat procurorul şef DNA.

De asemenea, DNA a mai arătat că printre diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc şi o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcţionări a Ministerului Public, precum cele pentru expertize judiciare, carburanţi, materiale sau servicii cu caracter funcţional.

În urma valului de indignare pe care aceste informaţii le-au declanşat în spaţiul public, subfinanţarea instituţiei fiind văzută de societatea civilă drept o tentativă a Puterii de a sabota activitatea DNA, reprezentanţii Guvernului au reacţionat aparent în direcţia rezolvării problemei.

Kovesi a declarat pentru Hotnews.ro că atât ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcvo cât şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc au promis că DNA va primi cele 25 de milioane de euro buget şi că vor avea fişa separată în proiectul de buget, aşa cum cer prevederile legale, prevederi nerespectate la publicarea bugetului pe site-ul Ministerului de Finanţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor