Nu vrea nimeni un… delfin?

Orice român poate deveni “părintele adoptiv” al unui delfin, operaţiunea “Adoptă un delfin” fiind iniţiată de Organizaţia Non-Guvernamentală “Mare Nostrum”
Experţii măsoară un delfin mort întins pe o plajă de pe coasta de nord a Peru, pe 27 martie.
Experţii măsoară un delfin mort întins pe o plajă de pe coasta de nord a Peru, pe 27 martie. (Wilfredo Sandoval / AFP / GettyImages)
Bogdan Costea
31.07.2012

Orice român poate deveni “părintele adoptiv” al unui delfin, operaţiunea “Adoptă un delfin” fiind iniţiată de Organizaţia Non-Guvernamentală “Mare Nostrum”. Cei care vor să doneze bani pentru salvarea delfinilor din Marea Neagră o pot face sub forma adopţiei simbolice a unuia, astfel încât fondurile colectate vor putea fi folosite de către „Mare Nostrum” pentru salvarea şi monitorizarea exemplarelor din Marea Neagră. „Părinţii adoptivi” vor primi din partea „Mare Nostrum” certificate de adopţie şi vor avea posibilitatea de a-şi boteza delfinul cu numele preferat.

Prin campania „Adoptă un delfin”, organizaţia continuă activităţile de conştientizare şi de informare publică asupra problemelor cu care se confrunta delfinii din Marea Neagră. „Ne dorim ca din ce în ce mai mulţi oameni, grupuri de interese, instituţii de stat sau private, să se implice direct în soluţionarea problemelor cu care ne confruntăm în monitorizarea şi salvarea delfinilor. În fiecare an, tot mai mulţi delfini îşi găsesc sfârşitul pe plajele litoralului românesc. Cauza principală a eşuărilor este prinderea accidentală a mamiferelor în plasele pescăreşti. Aceasta este o realitate. În încercările noastre de a sensibiliza opinia publică cu privire la necesitatea unei implicări directe din partea noastră, a tuturor, am avut plăcerea de a descoperi de-a lungul anilor, oameni deschişi, instituţii sau organizaţii care ni s-au alăturat în această cauză nobilă”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv ONG „Mare Nostrum”.

În prezent, nicio autoritate de stat nu are un program sau un proiect care să protejeze cetaceele din Marea Neagră. Singurele cărora pare că le mai pasă de ce se întâmplă cu delfinii sunt două organizaţii nonguvernamentale din Constanţa, bazate de contribuţiile voluntarilor şi unele sponsorizări. Este vorba despre „Mare Nostrum” şi Societatea de Explorare şi Protecţie a Mediului Marin „Oceanic Club”. Recent, echipa „Oceanic Club” a anunţat că, din lipsă de fonduri, nu mai poate ridica leşurile delfinilor eşuaţi morţi şi autopsia, în vederea depistării cauzei morţii. Cu toate acestea, săptămâna trecută a mers la Eforie pentru a salva un delfin care ajunsese viu pe plajă. Din păcate, animalul era bolnav şi nu au mai avut cum să-l ajute. Ulterior, biologii „Oceanic Club” au luat cadavrul pentru a afla de ce a murit.

În fiecare an, tot mai mulţi delfini îşi găsesc sfârşitul pe plajele litoralului românesc. Cauza principală a eşuărilor este prinderea accidentală a mamiferelor în plasele pescăreşti.

Totul se desfăşoară în cadrul concursurilor pentru ambarcaţiuni cu vele, organizat de Black Sea Sailing Association. Al doilea concurs de acest fel, „Regata Black Sea Sailing”, s-a desfăşurat în perioada 27-29 iulie, între Eforie Nord şi Vama Veche, cu 25 de veliere la start.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale