Numărul de certificate verzi va fi redus doar în cazul producătorilor noi de energie regenerabilă

Epoch Times România
04.04.2013

Reducerea numărului de certificate verzi nu va îi va afecta în niciun fel pe producătorii deja prezenţi pe piaţa energiei regenerabile.

Noile prevederi se vor aplica doar în cazul producătorilor care vor intra pe piaţă începând de anul viitor, potrivit lui Marian Mânicuţă, director din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

“Proiectul de ordonanţă (elaborat de Ministerul Economiei – n.r.) se referă la situaţia actuală, părerea mea. La anul ANRE va promova hotărârea de guvern şi atunci se va preciza dacă este nevoie şi de rostogolirea certificatelor verzi”, a declarat Mânicuţă.

Ministerul Economiei propune Guvernului, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, să amâne, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, acordarea a câte unui certificat verde pe MWh pentru microhidrocentrale şi pentru centralele eoliene şi a două certificate pentru centralele fotovoltaice, pentru a stopa “creşterea necontrolată” a preţului electricităţii.

Pe de altă parte, ANRE apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în cazul centralelor fotovoltaice chiar şi la jumătate, de la 6 la 3 certificate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor