Numirea lui Rogozin ca reprezentant pentru Transnistria este un drept suveran al Rusiei, spune ambasadorul rus

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Numirea vicepremierului Dmitri Rogozin în funcţia de reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria nu trebuia să fie coordonată cu autorităţile moldovene, pentru că este un drept suveran al Moscovei, a declarat Valeri Kuzmin, ambasadorul rus la Chişinău.

El a subliniat că decizia în cauză nu reprezintă un element nou în relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Rusia.

"Asemenea numiri reprezintă un drept suveran al fiecărui stat şi nu trebuiesc coordonate cu nimeni. Rogozin va fi aici în timpul apropiat, pe 16-17 aprilie. Va întreprinde o vizită de lucru, însă neoficială”, a spus diplomatul, citat de Unimedia.

Potrivit lui, statutul lui Rogozin a fost coordonat mai devreme în documentele semnate în procesul de reglementare a dosarului transnistrean.

De asemenea, Kuzmin a anunţat că va pleca în Rusia în 8 aprilie. "În funcţia de ambasador al Federaţiei Ruse la Chişinău va fi numit Farit Mukhametshin - şeful Agenţiei Federale pentru problemele CSI şi a conaţionalilor de peste hotare. Acesta va veni în Moldova după vizita lui Rogozin. Nu pot numi data concretă”, a spus el.

Numirea lui Dmitri Rogozin în funcţia de reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria a generat nemulţumiri în rândul autorităţilor de la Chişinău.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a declarat că aşteaptă explicaţii de la partea rusă în acest sens.

Ministerul de Externe de la Moscova a emis un comunicat în care spus că numirea acestuia "nu este altceva decât acordarea unei importanţe deosebite dezvoltării relaţiilor multilaterale cu Republica Moldova".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe