Rogozin a scris într-o carte că fasciştii români şi moldoveni au invadat Transnistria în 1992

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (natomission.ru)
Epoch Times România
01.04.2012

Reprezentantul preşedintelui rus pentru regiunea transnistreană, Dmitri Rogozin, îi numeşte „fascişti” pe moldovenii şi românii care au participat în războiul de pe Nistru, izbucnit în 1992, relatează Unimedia

„Spre deosebire de conflictele caucaziene, care în mare parte au substrat istoric, tradiţia răzbunării sângelui şi alte detalii cu 'colorit local', natura războiului transnistrean a fost unul pur politic. Pe ambele maluri ale râului Nistru, timp de câteva secole au locuit împreună ruşi, ucraineni şi moldoveni. Caracteristica principală a Transnistriei nu rezidă în componenţa etnică specifică, ci în viziunea sa istorică şi un instinct naţional diferit – totalmente altul decât în Republica Moldova. Această regiune, mereu ţinând seama de faima comandantului Alexandru Suvorov, întotdeauna a fost întoarsă cu faţa către civilizaţia rusă", a scris oficialul rus în cartea sa "Duşmanul poporului" (Vrag Naroda), publicată în 2006.

Potrivit trimisului rus pentru Transnistria, "limba şi cultura rusă, timp de mai multe secole, au împreunat compoziţia multi-etnică a populaţiei locale".

"La începutul anilor '90, ura faţă de tot ce este rusesc în R. Moldova 'suverană' a căpătat uneori nuanţe schizofrenice. În jurul monumentului lui Ştefan cel Mare se adunau mii de oameni pentru care sloganul de tip 'Valiza – Gara - Rusia' a fost unul din cele mai moderate", consideră Rogozin.

Acesta scrie că, "prăbuşirea spontană a Uniunii Sovietice şi şovinismul românesc, acceptat de elita moldovenească, a permis emisarilor de la Bucureşti să invadeze Chişinăul. Iar grupul "Frontului Popular" şi discuţiile pe tema unirii a Republicii Moldova cu România au provocat indignare în rândul locuitorilor din Transnistria".

Totodată, Rogozin recunoaşte că, în mare parte, asistenţa militară în pregătirea agresiunii contra Transnistriei a fost oferită nu de România, ci Rusia lui Elţîn. "În loc să sprijine procesul de auto-organizare a poporului rus, Kremlinul a început să pună tot felul de obstacole. Se pare că autorităţile ruse de atunci preferau să protejeze dreptul la viaţă, chiar şi al maimuţelor din grădina zoologică, însă nu şi cei 25 de milioane de ruşi, lăsaţi de Elţîn să fie devoraţi de fasciştii din Caucaz, Asia Centrală, Republica Moldova şi ţările baltice", scrie autorul.

"Prin frontiera larg deschisă în Republica Moldova au pătruns sute de fasciştii români – nepoţi ai celor care în componenţa armatei germane, în 1942-1943, au călcat ţara noastră. Urmaşii acelor nemernici au invadat Moldova", afirmă Rogozin.

„Elţîn neglija totalmente interesele Rusiei în favoarea conducerilor 'statelor suverane'. Simţindu-se liberi să acţioneze, forţele armate ale fasciştilor români şi moldoveni, în primăvara anului 1992 s-au îndreptat spre Tiraspol”, a explicat el. „Operaţia de nimicire a Transnistriei a fost numită 'Cal Troian'. În primul rând, unioniştii au hotărât să cucerească oraşul Bender. Deşi populaţia regiunii cerea conducerii Armatei a 14-a să-i apere pe cetăţenii paşnici, aceasta, iniţial aflată sub comandamentul lui Netkaciov, având un ordin de neimplicare, practic a semnat verdictul celor 150.000 de ruşi. Totuşi, în cele din urmă, soarta conflictului a fost hotărâtă de soldaţii Armatei a 14-a, sub conducerea lui Lebedi. Ignorând ordinul Moscovei, ostaşii ruşi au trecut de partea 'poporului transnistrean' şi soarta regiunii a fost hotărâtă", scrie Dmitri Rogozin.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost numit recent reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru regiunea transnistreană.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aşteaptă explicaţii pe seama numirii lui Rogozin.

Ministerul de Externe de la Moscova a emis un comunicat în care spune că numirea acestuia „nu este altceva decât acordarea unei importanţe deosebite dezvoltării relaţiilor multilaterale cu Republica Moldova”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor